Vreselijke periode

Na 22 jaar kreeg Sjoerd bericht van pester: 'Voel me enorme eikel!'

14 oktober 2020 08:00 Aangepast: 14 oktober 2020 10:08
Sjoerd werd al op de basisschool gepest en droeg dat jaren met zich mee.

Sjoerd Hermsen (33) uit Doetinchem werd gepest op de basisschool. Hij droeg dat zijn hele leven met zich mee. "De impact op mijn jeugd is enorm geweest." De schok was dan ook groot toen hij 22 jaar na die nare periode een persoonlijk bericht kreeg van zijn voormalige pester.

Sjoerd wilde net naar zijn werk gaan, toen hij op zijn telefoon een berichtje binnen zag komen van iemand die hij kende uit een ver verleden, toen hij nog in een dorp in de Achterhoek woonde. "Ik dacht: huh, hij?", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Lees door onder kader

Hoi Sjoerd!

Ik heb de laatste jaren regelmatig aan de basisschooltijd teruggedacht, nu mijn kinderen ook op de ... zitten. Nu kwam jouw profiel langs op Linkedin.

En ik realiseerde me dat ik jou, op de basisschool, enorm heb gepest. Zo erg zelfs dat je naar een andere school bent gegaan. Deze periode moet vreselijk voor je zijn geweest. Sorry dat ik dit met mijn gedrag toen heb veroorzaakt.

Nu jaren verder, ouder en wijzer en inmiddels vader, voel ik de behoefte om mijn oprechte excuses hierover aan te bieden. Van binnen zit een enorme spijt dat het pesten allemaal is gebeurd toentertijd.

En ik voel me hierover een enorme eikel!

Ik realiseer me wel degelijk dat de tijd niet meer terug te draaien is.

Hopelijk gaat het goed met je.

En ik wens je het beste voor de toekomst.

Hartelijke groeten

Toen Sjoerd dit las moest hij wel even slikken. "Ik heb het vijf keer moeten lezen voordat het bericht helemaal was binnengekomen. Ik was overdonderd en heb eigenlijk gelijk contact gezocht met mijn vrouw en ouders. Het maakte bij hen ook emoties los. Zij hebben het destijds natuurlijk van dichtbij meegemaakt."

De eerste jaren van de basisschool waren nog prima, vertelt Sjoerd. "Vanaf groep 5 werd het allemaal wat minder vriendelijk. Ik woonde op de boerderij, op afstand van het dorp. Mijn klasgenoten zagen elkaar bijna dagelijks na school en gingen samen naar school. Daardoor ontstonden de verschillen."

Makkelijk doelwit

Hij werd een buitenstaander, een makkelijk doelwit voor pesters. "Ik hoorde er nooit bij. Of dit nu was met kinderfeestjes, of spelen op het schoolplein. Het kiezen van een team bij de gym. Het stelen van knikkers. Tijdens de pauze werd ik uitgescholden en gekleineerd. En in de klas, op de momenten dat er geen leraar was, ging het pesten verder."

Het maakte hem bang en onzeker. "Ik wilde niet meer naar school. Je wordt erg op jezelf en gaat denken dat alles aan jezelf ligt."

In groep 7 ging het niet langer. Sjoerd ging naar een andere school. Daar had hij gelukkig wel een fijne tijd. Maar de periode waarin hij zo werd gepest, heeft heel lang diepe wonden achtergelaten. "Ik was continu op zoek naar 'de ideale Sjoerd', die door iedereen stoer wordt gevonden en die geliefd is. Ik was op zoek naar manieren om nooit meer in de situatie van vroeger terecht te komen, maar door dit gedrag bereik je juist het tegenovergestelde."

'Ik was gelukkig'

Uiteindelijk is Sjoerd op nul begonnen. "Geloven in mezelf en trots zijn op de dingen die ik in mijn leven bereikt had. Ik was goed in paardrijden, had een fijne en veilige thuishaven (mijn gezin) en tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik veel uitdaging gevonden in mijn bijbaantje op een groot vakantiepark. Hier heb ik veel mensen ontmoet en vrienden gemaakt. Daarbij mocht ik al vrij snel het werk van de simpele klusjes vervangen door het grote werk achter de receptie. Mensen waardeerden mij en ik was weer gelukkig."

Dit sterkte hem in het gevoel dat iedereen in de wereld ertoe doet. "Ook ik. En dat werd mijn verdere drijfveer. Inmiddels ben ik ondernemer en mede-eigenaar van een succesvol en schitterend bedrijf. En verder ben ik als hoofdsponsor betrokken bij De Graafschap, want mijn tweede passie is voetbal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stoppen kinderen ooit helemaal met pesten? 'Er zijn scholen waar het al zo is'

Het pesten heeft hij een plekje gegeven. "Maar definitief afsluiten, dat kon ik niet. Het blijft een litteken." Hij waardeert het daarom enorm dat een van de pesters nu contact met hem heeft gezocht.

"In de ochtend en onderweg naar mijn werk heb ik zijn bericht laten bezinken. Op kantoor heb ik hem een bericht teruggestuurd. Dit geeft het beste mijn gevoel weer."

Lees door onder kader

Beste,

Dat is lang geleden!

Laat voorop staan dat ik je bericht moedig vind en enorm waardeer.

Maar door dit bericht kwamen wel een aantal pijnlijke herinneringen naar boven.

Een hoofdstuk dat ik meermaals heb proberen af te sluiten.

De impact op mijn jeugd is enorm geweest en het heeft ook invloed gehad op wie ik als persoon ben geworden. Het heeft mij sterker gemaakt en een vechter. Maar tegelijkertijd heb ik er veel verdriet van gehad en maakte het mij onzeker.

Als vader wil je het beste voor je kinderen en je gunt ze een mooie en gelukkige schooltijd. En gepest worden mag hier nooit een onderdeel van zijn, laten we deze boodschap doorgeven aan onze kinderen.

Wijzer worden we gelukkig allemaal met de bagage die we tijdens ons leven met ons meedragen.

De tijd terugdraaien kunnen we niet, maar dit bericht van jou geeft wel de mogelijkheid iets definitief af te sluiten.

Als je ervoor open staat wil ik wel eens samen een kop koffie drinken.

Take Care!

Sjoerd besloot het bericht van zijn pester te delen op Twitter. Waarom? "Ik wilde duidelijk maken dat het nooit te laat is om sorry te zeggen. We maken allemaal fouten, hebben allemaal littekens. Maar fouten durven toe te geven, brengt ons mensen dichter bij elkaar."

Zijn tweet werd massaal gedeeld en geliked. Sjoerd hoopt dat andere oud-pesters het voorbeeld volgen. "Ik zag in de reacties op mijn tweet dat meerdere pesters het moeilijk vinden om na zoveel jaar de confrontatie aan te gaan. Eigenlijk best bijzonder, want het laat zien dat ze dus zelf ook onzeker zijn over hun handelen en rondlopen met een gevoel van schaamte. En dat is niet erg, dat is juist menselijk."

Tegen hen zou Sjoerd willen zeggen: "Neem je verantwoordelijkheid en bied je excuses aan. Het kan voor de ander veel betekenen. En tegelijkertijd is het geen zwakte, maar straalt het enorm veel kracht uit als je de moed hebt dit te doen."

Ook voor de mensen die zelf zijn gepest heeft hij een boodschap: "Wees trots op wie je bent en op degenen die je dierbaar zijn. Weet dat je zelf niets te verwijten valt en ga niet actief op zoek naar de pester. Maar ga het gesprek ook niet uit de weg als hij of zij contact met je opneemt. Je kunt het dan misschien voor jezelf beter een plekje geven als je weet dat de ander spijt heeft getoond. Ook al kunnen we de tijd niet meer terugdraaien."

Psycholoog moedigt excuses aan, maar...

Psycholoog Heinz Freese behandelt veel gepeste mensen. Hij zegt dat excuses aanbieden heel goed is en moedigt dat zeker aan. "Het betekent een erkenning voor degene die gepest is. Hij kan dan iets afsluiten."

Toch waarschuwt hij de pesters die contact opnemen met hun vroegere slachtoffers dat niet te rigoureus te doen. Eerst even peilen in diens omgeving of diegene er wel behoefte aan heeft, zou goed zijn.

Anders kan het namelijk ook averechts werken. "Juist de confrontatie kan de nare herinneringen weer terugbrengen." De psycholoog raadt gepeste mensen die er last van houden aan om in therapie te gaan. "Je moet dat trauma verwerken en het kán”, zegt hij.

De effecten van pesten kunnen enorm zijn, weet Freese. "Laag zelfbeeld, angsten, woede en eenzaamheid. Het gevoel dat je niet de moeite waard bent." Hij voegt eraan toe dat pesters vaak dezelfde achtergrond hebben. "Ze handelen uit onzekerheid en hebben het gevoel dat ze iets moeten bewijzen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore