'Doodsteek voor sommigen'

Woede, angst en onbegrip bij horeca over nieuwe maatregelen

13 oktober 2020 09:21 Aangepast: 13 oktober 2020 10:30
De Schreierstoren in Amsterdam, interieur. Beeld © Eigen foto

Vanuit de horeca is woedend gereageerd op de nieuwe maatregelen die hoogstwaarschijnlijk vanavond worden aangekondigd. "Veel bedrijven kunnen deze tik niet meer hebben", zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Ondernemers reageren

'Feitelijk een lockdown': horeca diep teleurgesteld over nieuwe maatregelen

Tijdens de persconferentie van vanavond zal waarschijnlijk een nieuwe sluiting van de horeca worden aangekondigd. Net zoals dat in maart gebeurde. Een besluit dat op woede, teleurstelling en onbegrip kan rekenen vanuit de branche, zegt Willemsen.

'45 procent is al technisch failliet'

Hoeveel bedrijven er daadwerkelijk gaan omvallen door deze nieuwe maatregelen, weet Willemsen niet, maar dát het de doodsteek zal zijn voor sommigen, weet hij zeker. "45 procent van de bedrijven is al technisch failliet en dat aantal zal hard stijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil horeca helemaal dicht en geen alcoholverkoop meer na 20.00 uur

De verwachte maatregelen

Het kabinet wil de horeca helemaal sluiten en ook alle alcoholverkoop na 20.00 uur verbieden. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Hoe lang de horeca precies wordt gesloten, is nog niet duidelijk. Naar verluidt gelden de nieuwe maatregelen ten minste voor twee weken.  

Veel bedrijven hebben miljarden vanuit spaarpotten bijgelegd om de branche draaiende te houden, zegt Willemsen. "Ik denk dat de maatregelen die nu getroffen worden, zorgen voor een grote toeloop bij het UWV." 

Maatregelen voor twee weken

Vooralsnog lijkt het erop dat de maatregelen voor de komende twee weken gelden, maar blijft het daarbij? Willemsen twijfelt hardop. "Een stemmetje in mij zegt: zo is het ook begonnen in maart. Ik ben erg huiverig."

Horeca en sportscholen vrezen maatregelen:

Horeca Nederland en sportschoolhouders kijken met angst en beven uit naar de nieuwe maatregelen.

De boosheid vanuit de horeca zit hem er vooral in dat er volgens Willemsen niet wordt geluisterd naar de ideeën vanuit de branche. "We hebben hard gewerkt om deel van de oplossing te worden. Wij hebben oplossingen aangedragen die economisch goed zijn voor de horeca, maar die ook goed zijn voor de controle door onze strenge protocollen. Wij hebben gezien dat de besmettingen thuis oplopen door de vroegere sluitingstijden."

Sommigen willen openblijven

Willemsen krijgt zelfs reacties uit de sector die hem vertellen dat niet iedereen de sluiting zal accepteren. "Er zijn mensen die in paniek zijn en die zeggen: wij gaan helemaal niet dicht. Het zal mij benieuwen wat er gaat gebeuren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Restaurantketens groeien door: 'Straks is corona weer voorbij'

Persconferentie live

Om 19.00 uur zullen premier Rutte en minister De Jonge de nieuwe maatregelen toelichten.

De persconferentie is live te volgen op onze site, RTL4 en RTLZ. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore