Ga naar de inhoud
Dweilen met kraan open

'GGD vreest straks niet meer alle besmette personen uitgebreid te kunnen spreken'

Ter illustratie: een medewerker van de GGD doet bron- en contactonderzoek. Beeld © ANP

Het bron- en contactonderzoek moesten veel GGD's de afgelopen weken al beperken, omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland zo snel oploopt. De GGD vreest nu dat het straks niet meer lukt om met iedere besmette persoon uitgebreid te spreken.

Dat vertelt GGD GHOR-woordvoerder Sonja Kloppenburg aan De Volkskrant. Veel GGD's stopten vorige week al met het uitvoeren van grootschalig bron- en contactonderzoek bij elke positieve coronatest. Het aantal besmettingen is zo hoog, dat dat niet meer is vol te houden.

Lukt niet meer

Het zogeheten 'index-gesprek', dat GGD-medewerkers met alle besmette mensen willen hebben, komt in gevaar, zegt Kloppenburg. "Wij willen het liefst met alle besmette personen dat gesprek blijven voeren", vertelt ze aan de krant. Het lukt simpelweg niet meer: soms kan het wel dagen duren voordat een GGD-medewerker een besmette persoon kan bellen.

Ik
Lees ook:
Ik ben negatief getest maar de klachten blijven, moet ik me opnieuw laten testen?

De GGD's kunnen dagelijks zo'n 1500 bron- en contactonderzoeken uitvoeren, terwijl er iedere dag meer dan 6000 nieuwe besmettingen worden gemeld. 

"Er is geen bovengrens gesteld waarboven de GGD’s niet langer nog bron- en contactonderzoek uitvoeren", vertelt Kloppenburg. "Maar het houdt ergens op bij zulke aantallen."

Zelf contacten benaderen

Toen het bron- en contactonderzoek vorige week werd afgebouwd, besloot de GGD al om alleen in risicogevallen nog contacten van een besmette persoon te waarschuwen. Bijvoorbeeld bij oudere mensen die niet zelf hun contacten kunnen benaderen. Alle andere besmette personen werden gevraagd zelf hun contacten in te lichten.

Hoe
Lees ook:
Hoe gaat een bron- en contactonderzoek? 'Het is soms een enorm speurwerk'