Onbekend risico

Defensie weet na 2 jaar eindelijk waarom korporaal Mark Ruben verdronk

12 oktober 2020 21:50 Aangepast: 12 oktober 2020 21:50
Korporaal Mark Ruben. Beeld © Defensie

Korporaal Mark Ruben overleed twee jaar geleden tijdens een oefening in een zwembad in Roosendaal. Hoogstwaarschijnlijk verdronk hij door een shallow water black-out, meldt Defensie nu.

Ruben was korporaal in de landmacht en in training om over te stappen naar het Korps Commandotroepen. 

Complicaties

Onderdeel van die training was een zwembadoefening, die hij op 18 oktober 2018 uitvoerde. Dat gebeurde onder begeleiding van verschillende instructeurs. Collega's van Ruben zagen dat hij onwel werd in het water. 

De instructeurs en de ingeseinde hulpdiensten haalden hem uit het water en reanimeerden hem. Vervolgens werd hij overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar hij twee dagen later aan complicaties overleed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Commando in opleiding dood na ongeluk tijdens training in zwembad

Die complicaties zijn hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een shallow water black-out, meldt de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) nu. Die inspectie houdt toezicht op de fysieke en sociale veiligheid binnen defensie en deed onderzoek naar het ongeval. 

Verdrinkingsverschijnselen

Zo'n black-out komt voor bij mensen die hyperventileren voordat ze onder water duiken of zwemmen. Door het hyperventileren daalt het CO2-niveau in het bloed van de zwemmer. Het lage kooldioxideniveau onderdrukt de prikkel om adem te halen. Het zuurstofniveau daalt, de zwemmer haalt niet adem en raakt daarom bewusteloos onder water.

Als de zwemmer bewusteloos is, reageert het lichaam en haalt het alsnog adem. Daardoor krijgt de zwemmer water binnen, waardoor hij of zij binnen korte tijd kan verdrinken. Het onder water 'flauwvallen' (de black-out) kan iedereen overkomen maar wordt met name gesignaleerd bij ervaren zwemmers en vrijduikers.

'Shallow water' slaat op het laatste ondiepe gedeelte onder water voordat een freediver weer bovenkomt, de meters waarin de black-out meestal voorkomt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helikopter defensie stort neer bij Aruba: twee Nederlandse militairen overleden

Een shallow water black-out kan ongemerkt optreden, en zo snel dat hulpverlening in veel gevallen tevergeefs is.

Oefeningen aanpassen

Uit eerder onderzoek van de Koninklijke Marechaussee bleek eerder al dat de instructeurs bij de oefening binnen 20 tot 30 seconden opmerkten dat hij niet boven water kwam en dat zij vervolgens adequaat hebben gehandeld. 

Omdat shallow water black-out niet breed bekend was binnen defensie, heeft de IVD besloten om al tijdens het onderzoek een waarschuwing aan de commandant der strijdkrachten te geven. Dat is in de zomer van 2019 gebeurd. 

De IVD doet nu onder meer de aanbeveling om brede bekendheid te geven aan het fenomeen en om de voorschriften voor zwemoefeningen aan te passen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore