Vrijspraak gevraagd

Advocaat Jos B.: hier zit niet de dader

12 oktober 2020 18:30 Aangepast: 12 oktober 2020 19:43
Rechtbanktekening van advocaat Roethof en zijn cliënt Jos B. tijdens een eerdere zitting. Beeld © ANP

De advocaat van Jos B., de man die verdacht wordt van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen, heeft in de rechtbank Maastricht zijn waardering voor de familie van de jongen uitgesproken. "Ik heb respect voor de manier waarop zij dit proces doorlopen. Heel Nederland wil dat de dader berecht wordt." Maar, voegde hij toe aan het begin van zijn pleidooi: "Hier zit niet de dader."

Tegen de 57-jarige B. is afgelopen week een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het Openbaar Ministerie 'kan het niet anders' dan dat B. de dader is.

'Geen doodsoorzaak vastgesteld'

Roethof is een compleet tegenovergestelde mening toegedaan. Volgens hem kan in deze zaak geen andere uitspraak dan vrijspraak komen. Veel rechtstreeks bewijs is er niet in deze zaak, behalve DNA van B. op de kleding van Nicky.

Er is nooit een doodsoorzaak vastgesteld. Ook zijn deskundigen het niet met elkaar eens of er daadwerkelijk seksueel misbruik heeft plaatsgevonden.

De moeder van Nicky Verstappen maakte gebruik van haar spreekrecht

Luister naar de nabestaandenverklaring van de ouders van Nicky Verstappen, tijdens een eerdere zitting.

Zedenverleden

De 11-jarige Nicky verdween 10 augustus 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide in Limburg. Een dag later werd zijn lichaam een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emotionele ouders Nicky Verstappen: 'Hij is voor altijd maar 11 jaar'

B. heeft - na lang te hebben gezwegen - toegegeven dat hij Nicky had gevonden op de heide, maar de jongen was volgens B. toen al overleden. De Limburger zou dat niet hebben durven melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

'Geen makkelijke prater'

Roethof ging tijdens zijn pleidooi in op het zwijgen van zijn cliënt, B. doet dat mede op aanraden van zijn advocaat. "Cliënt is geen makkelijke prater, hij kan zich moeilijk uiten. Ik heb nu al meerdere keren gemerkt dat áls hij dan iets zegt, het direct uit zijn context wordt getrokken."

Roethof wees er ook nadrukkelijk op dat zwijgen een recht is. "Dat mag nooit tegen iemand gebruikt worden."

DNA

Lang leek deze zaak onopgelost te blijven tot B. twee jaar geleden naar voren kwam uit een DNA-onderzoek. Zijn DNA was aangetroffen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. B. had niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Na een klopjacht werd hij aangehouden in Spanje.

Vrijdag mogen het OM en de verdediging nog eens op elkaars standpunten reageren en Jos B. krijgt de kans om als laatste nog iets te zeggen over de zaak. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Tijdens de eerste zitting van de rechtszaak, legde B. wel een verklaring af

Beluister de verklaring van verdachte Jos B. in zaak-Nicky Verstappen terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore