En een speelgoedgeweer

Jongens (13 en 14) aangehouden met machetes van meer dan een halve meter

12 oktober 2020 17:45 Aangepast: 12 oktober 2020 18:34
Een van de in beslag genomen machetes. Beeld © Politie Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft gisteravond twee jongens opgepakt die lange messen in hun broekband hadden verstopt en daarmee op de bus wilden stappen.

Tijdens een surveillanceronde zag de politie een groep jongeren bij een bushalte staan op de IJburglaan. 

In de broekband

Naast het groepje ontplofte zwaar knalvuurwerk; de jongeren stapten daarna direct in de bus die inmiddels was gearriveerd. De agenten wilden weten of de jongeren nog meer vuurwerk bij zich hadden en besloten hen te controleren.

Daarbij troffen ze een vuurwapen aan op de grond, dat bij nadere inspectie een plastic speelgoedgeweer bleek te zijn. Wat ze vervolgens bij twee jongens aantroffen, was minder onschuldig van aard: twee machetes, beide van meer dan 50 centimeter lang. De wapens zaten verstopt in hun broekband.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse politiechef ziet meer jochies met messen: 'Het is vreselijk'

Bij een van de jongens werd ook nog een plastic neppistool gevonden in zijn rugtas. 

Geen echt pistool? Niet te zien

De politie vindt de vondst 'te belachelijk voor woorden'. "Helemaal als je 13 of 14 jaar oud bent", schrijven ze. Ook waarschuwen ze voor het in bezit hebben van speelgoedwapens.

"Op afstand is niet te zien dat het geen echt pistool is, met alle gevolgen van dien op het moment dat je met de politie te maken krijgt. Die zullen ongeacht de leeftijd er ernstig rekening mee houden dat het om een echt vuurwapen gaat en hun dienstpistool trekken en dit op je richten." 

De wapens worden vernietigd, zegt een woordvoerder. De jongens zijn vanwege hun leeftijd overgedragen aan hun ouders, al wordt er wel proces-verbaal opgemaakt.

Winkelketen Action verbood de verkoop van een mes aan klanten jonger dan 16 jaar

Het verkoopverbod werd door de winkelketen ingevoerd bij alle 400 Nederlandse filialen, nadat bleek dat minderjarige jongeren de messen kochten om 'er mensen mee te steken'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore