Verkeerde inschattingen

Harde conclusies over coronabrandhaard Ischgl: fout na fout gemaakt

13 oktober 2020 13:04 Aangepast: 13 oktober 2020 13:19
Wintersporters moesten veel plaatsen in Tirol half maart halsoverkop verlaten. Beeld © ANP

In de voorjaarsvakantie ging het wintersportseizoen in het Oostenrijkse Ischgl gewoon door, terwijl het coronavirus al rondwaarde. Bij de aanpak van het virus hebben betrokken autoriteiten fout op fout gemaakt. Wintersporters werden te snel weggestuurd en instanties raakten overbelast, staat in een rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie in Oostenrijk.

In het rapport staat dat de lokale autoriteiten een aantal verkeerde inschattingen hebben gemaakt met ernstige gevolgen. Dit kwam onder andere door 'de grote tijdsdruk en werkdruk'. Zo werd het gebied in quarantaine geplaatst 'zonder noodzakelijke voorbereiding'.

'Ibiza van de Alpen'

Het skidorp Ischgl, dat zichzelf aanprijst als 'Ibiza van de Alpen', was één van de epicentra van de corona-uitbraak in Europa. Het virus kon zich via après-skibars snel verspreiden. Er waren vooral veel coronagevallen te herleiden naar de Kitzloch après-skibar.

Eigenaar Bernhard Zangerl zei eerder tegen Vlaamse collega's van VTM dat de lokale overheid lang niet genoeg had gedaan om de verspreiding te stoppen, maar dat er op dat moment ook weinig besmettingen waren in Oostenrijk. "Het was niet duidelijk of het virus werkelijk gevaarlijk was", zei hij.

Duizenden mensen raakten begin dit jaar besmet. Naar schatting ging dit om 6000 toeristen uit 45 landen, schrijft het AD.

Oostenrijkse media meldden dat de onderzoekers niet mals zijn met hun kritiek. Want niet alleen de lokale overheid krijgt ervan langs, ook het bureau van de bondskanselier en het ministerie van Volksgezondheid in Wenen. Er was een gebrek aan communicatie met de verantwoordelijke autoriteiten in de regio.

Zo zegt de commissie dat de skitoeristen niet onmiddellijk hadden moeten vertrekken, maar verspreid over meerdere dagen. Nu verliep de uittocht zonder controle. Hierdoor namen wintersporters het virus mee naar hun thuislanden, zoals Nederland.

Skidorp Ischgl werd coronabrandhaard: 'Alles draait hier om geld'

Eerder maakte RTL Nieuws deze video over het Oostenrijkse dorp Ischgl dat één van de epicentra van de corona-uitbraak in Europa was.

Nederlanders boos

Nederlanders die in Ischgl of een ander skioord in Tirol verbleven, hebben zich gemeld bij een Oostenrijkse consumentenorganisatie die juridische stappen wil ondernemen vanwege de uitbraak. De autoriteiten in de deelstaat krijgen het verwijt te traag te hebben opgetreden toen het virus de kop opstak in populaire wintersportplaatsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden Nederlandse wintersporters sluiten zich aan bij zaak tegen Tirol

Consumentenorganisatie VSV zegt dat skiresorts in Tirol ondanks de risico's open zijn gehouden. Dat betekent volgens de groep dat vakantiegangers die daar besmet raakten, mogelijk recht hebben op een schadevergoeding.

Vooralsnog is onduidelijk of zij deze schadevergoeding zullen ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wintersport in coronatijd: mondkapje in de skilift en geen après-ski

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore