Geen mond-op-mondbeademing

Coronaproof reanimeren: richtlijnen weer aangescherpt

12 oktober 2020 15:36 Aangepast: 12 oktober 2020 22:43
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Door het alsmaar stijgende aantal besmettingen is de Covid-19-richtlijn voor reanimeren aangescherpt. Alle slachtoffers worden nu benaderd alsof ze besmet zijn. De aanpassing is vooral gedaan ter bescherming van de hulpverleners.

Eind juni werd de Covid-19-richtlijn nog versoepeld, maar door de stijgende besmettingen is deze weer aangescherpt. "Inhoudelijk is niet veel veranderd met de Covid-19 richtlijn van juni, behalve dat besloten is álle slachtoffers te reanimeren volgens de richtlijn", zegt woordvoerder van de Nederlandse Reanimatie Raad Martijn Maas.

Bescherming

Dat betekent dat alle slachtoffers benaderd worden alsof ze besmet zijn, zegt hij. Eerder gaf de meldkamer ambulancezorg door welke richtlijnen gevolgd moest worden, bedoeld voor een slachtoffer die niet besmet is of mogelijk besmet is met corona. Alleen dat lukt niet meer. "Het is voor de meldkamer niet meer mogelijk een goede afweging te maken of het slachtoffer besmettelijk is."

Reanimeren volgens de Covid-19 richtlijn:

  • Geef geen mond-op-mondbeademing en beoordeel de ademhaling door alleen naar de borstkas de kijken
  • Dek de mond en neus van het slachtoffer af met een doek, kledingstuk of mondmasker
  • Geef wel borstcompressies
  • Sluit wel de AED (Automatische Externe Defibrillator) aan

De Nederlandse Reanimatie Raad heeft de volgorde van handelen volgens de Covid-19-richtlijn uitgelegd. Zo weten hulpverleners wat te doen als zij volwassenen reanimeren die besmet zijn met corona. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo moet je een volwassene, een kind en baby reanimeren

De kans dat een burgerhulpverlener, 'first responder' of ambulancezorgverlener tijdens een mond-op-mondbeademing van een besmet slachtoffer corona krijgt, is honderd procent. De aangescherpte richtlijnen zijn dan ook vooral ter bescherming van de hulpverleners.

Uitgebreid overleg

"We willen ook niet dat zij de rest van hun leven eventueel last blijven houden van de gevolgen van een coronabesmetting. Achteraf zijn er te veel slachtoffers geweest die besmet bleken met corona", zegt de woordvoerder.

De Nederlandse Reanimatie Raad, Ambulancezorg Nederland, de Nederlandse Vereniging Medische Managers Ambulancediensten en HartslagNu hebben dit na uitgebreid overleg besloten.

Advies

De vraag kan ontstaan wat belangrijker is: de eventuele gevolgen van een coronabesmetting of het verhelpen van een hartstilstand. In alle overwegingen is deze vraag meegenomen, zegt Maas. "Uiteindelijk zijn de richtlijnen een advies. Als je wilt blijven beademen, bijvoorbeeld bij een familielid, moet je dat zeker doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen mond-op-mondbeademing door corona: 'Dit gaat levens kosten'

"Beademen blijft de beste methode, maar je moet ook kijken naar de risico's. We hebben 30 reanimaties per dag en veel hulpverleners die helpen. Als hulpverleners ernstig ziek raken, kan dat ook levens kosten", zegt hij. Hulpverleners die behoren tot de risicogroepen of huisgenoot zijn van iemand die daartoe behoort, worden geadviseerd niet op een reanimatieoproep te reageren.

Reanimeren of corona?

Eerder maakte Editie NL deze video over de richtlijnen voor reanimeren die zijn veranderd vanwege de coronacrisis. Zo wordt geadviseerd om niet langer mond-op-mondbeademing toe te passen.

Sinds afgelopen vrijdag worden ook hulpverleners ouder dan 70 jaar niet meer opgeroepen. "Het risico op een ziekenhuisopname of overlijden voor hen is te groot", zegt Maas.

De Hartstichting schrijft op hun website dat je als burgerhulpverlener niet verplicht bent om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore