Afgelastingen

Wat blijft er nog over van carnaval? Dit doen de grote steden

12 oktober 2020 16:39 Aangepast: 31 oktober 2020 12:34
In veel steden worden optochten tijdens carnaval afgelast. Beeld © ANP

Helaas voor de inwoners van Tilburg en Eindhoven: daar gaat het feest met carnaval niet door. Maar niet alle steden zijn zover dat ze het 'Alaaf' in 2021 definitief vaarwel zeggen. Dit doen andere grote steden volgend jaar in februari.

Het mag duidelijk zijn dat carnaval er in 2021 heel anders uitziet dan de afgelopen jaren. Al maanden worstelen de steden met de organisatie van het jaarlijkse evenement. Feestvierders wachten de ontwikkelingen in spanning af.

Volgens Rob van der Laar van de Brabantse Carnavals Federatie (BCF) gaat carnaval 'altijd door'. "Maar de vraag is hoe je het gaat invullen. Dat is nu onbekend. Er wordt gekeken naar alternatieven, maar grote activiteiten zul je niet zien. Wellicht dat mensen toch in klein verband zittend in de kroeg kunnen afspreken. Maar dan moet je kijken hoe streng de regels tegen die tijd zijn", aldus Van der Laar.

Wat zijn de grote steden in Brabant en Limburg op dit moment van plan? We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona of niet, carnaval gaat door: 'Verbieden kan gewoon niet'

Tilburg

Gisteravond werd bekend dat Tilburg als eerste grote stad alle grootschalige activiteiten annuleert. "Een pas op de plaats lijkt ons terecht", zegt Patrick Dewez, voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg, tegen RTL Nieuws.

"Door het stijgend aantal besmettingen in de laatste weken vinden wij het niet passend om de activiteiten door te laten gaan. Er is gekeken naar online activiteiten, maar dat wordt praktisch gezien heel lastig", aldus Dewez. "We zien het niet gebeuren dat we op dit op een waardige manier kunnen faciliteren."

Eindhoven

En in navolging van Tilburg kwam vandaag ook de stichting Federatie Carnaval Eindhoven (FCE) met nieuws: er komt geen optocht en er wordt geen nieuwe prins gekozen.

De organisatie schrapt ook alle grootschalige evenementen. "Het is op dit moment onverantwoord", laat voorzitter Ivo Soetens van de FCE desgevraagd weten.

Toch laat de organisatie de deur op een kier. Als de situatie rondom corona verbetert denkt de stichting 'op korte termijn iets te kunnen regelen'. "Gaat de zon schijnen en zegt corona ons gedag, dan gaan we direct schakelen." 

Geen feeststemming in Sittard

De carnavalswagens stonden al klaar, omdat de optocht vorig jaar werd afgelast door een storm. Maar door de coronacrisis gaat het feestje ook komend jaar niet door.

Breda

Breda heeft nog geen besluit genomen en liet eerder weten 'vooral naar de mogelijkheden te zoeken om op een creatieve, maar veilige manier iets te organiseren in het Kielegat'.

Lucien Verhoef, voorzitter van Stichting Kielegat: "De gezondheid staat absoluut centraal, daarom zullen wij als Stichting alleen iets organiseren als we de veiligheid kunnen waarborgen." 

"Gelukkig bruist de stad van creativiteit en is Stichting Kielegat ervan overtuigd dat we ook op een alternatieve manier het carnavalsgevoel in coronatijd kunnen vasthouden. Het vraagt alleen net om iets meer verbeeldingskracht", aldus de stichting in een eerder statement.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Carnaval cancelen? 'Dan lopen we wel een polonaise in de loods'

Den Bosch

Den Bosch organiseert geen optocht, maar is wel nog aan het nadenken over alternatieven. "Een traditionele optocht zoals we die in Oeteldonk gewend zijn, komt er niet", laat de organisatie weten.

Woordvoerder Rinske van Kasteren: "We denken na over alternatieven samen met gemeente en horeca. Dat kan buiten zijn, maar ook binnen mits het veilig is en er op gepaste afstand iets kan plaatsvinden."

Maastricht

In Maastricht zullen geen georganiseerde festiviteiten plaatsvinden, meldt een woordvoerder van de carnavalsvereniging Tempeleers. Wel worden er 'veilige alternatieven binnen de richtlijnen van het RIVM' onderzocht door de organisatie.

"In Maastricht komen normaal zo'n 100.000 mensen op carnaval af. We willen het niet op ons geweten hebben dat we met een van onze festiviteiten een bron van besmettingen zullen worden", aldus de woordvoerder. Over de precieze invulling gaat Maastricht zich in de komende tijd buigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore