Maximale straf

Vader ontvoerde Insiya veroordeeld tot negen jaar cel

12 oktober 2020 14:13 Aangepast: 12 oktober 2020 14:23
Insiya.

De vader van Insiya is tot negen jaar cel veroordeeld voor de gewelddadige ontvoering van zijn dochter. Vier jaar geleden nam Shehzad H. zijn toen 2-jarige dochter met geweld mee naar India, waar beiden nog steeds zitten. De moeder heeft al die jaren nauwelijks contact gehad met haar dochter.

De uitspraak staat gelijk aan de eis van het OM. Het is ook de maximale straf die kan worden opgelegd voor dit vergrijp. Het OM wilde dat Shehzad H. naar Nederland kwam, maar het is niet gelukt om hem uitgeleverd te krijgen. Daarom is de zaak bij verstek behandeld.

De verdachte had ook geen advocaat om hem te vertegenwoordigen bij de zitting van afgelopen woensdag. De moeder, oma, oom en tante van Insiya lieten woensdag bij de zitting wel van zich horen. Buiten de tante waren zij allen aanwezig. De moeder en oma maakten gebruik van hun spreekrecht, van de tante werd een verklaring voorgelezen. "De tijd gaat door, maar ik sta stil", vertelde moeder Nadia geëmotioneerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Insiya (6) is al vier jaar ontvoerd: 'Hoe langer het duurt, des te traumatischer het is'

Nachtmerrie

Op 29 september 2016 begon de nachtmerrie voor moeder Nadia. Drie mannen drongen de woning van de oma van Insiya binnen en namen het toen tweejarige meisje mee. Nadia was net vertrokken. De mannen deden dit in opdracht van haar vader, Shehzad H., die destijds in scheiding lag met Nadia en met wie zij een conflict had over ouderlijk gezag.

Sindsdien verblijft het meisje met haar vader in India en heeft Nadia haar dochter, op een paar Skype-gesprekken na, niet meer gezien. De laatste keer dat ze Insiya kon videobellen was in 2018. "Er is op dit moment geen contact, maar Insiya weet dat ik haar mama ben. En ik zal niet stoppen voordat ik mijn kind terug heb", zei Nadia eerder hierover tegen RTL Nieuws

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hof: vader Insiya moet 10.000 euro per dag betalen aan moeder

Nog steeds niet thuis

Toch is het de vraag of deze uitspraak haar dichter bij haar dochter brengt. Zowel in India als Nederland is er eerder al rechtelijk besloten dat het meisje weer terug moet naar Nederland, maar de vader geeft daar geen gehoor aan. Niet na de vele rechtszaken. Niet nadat H. uit zijn voogdij is gezet. Niet nadat een dwangsom is opgelegd.

Daarom vroeg Nadia eerder om brieven naar Rutte te schrijven. Hij kan stille politieke druk uitoefenen op India. Daar is Insiya afhankelijk van, legt Nadia uit, omdat India geen partij is bij het Haags Kinderontvoeringsverdrag (HKOV). "Nederland doet zo hun best om Nederlanders te repatriëren sinds de corona-uitbraak. Mijn dochter is ook een Nederlander, waarom kunnen ze mijn dochter niet halen?"

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore