Ga naar de inhoud
Nieuwste RIVM-dagcijfer

RIVM meldt 6378 nieuwe besmettingen, Nederland kan zich opmaken voor strengere maatregelen

Het mondkapjesadvies van het kabinet lijkt nog weinig te helpen. Beeld © ANP

Er zijn opnieuw 6378 bevestigde coronagevallen bijgekomen. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Gisteren was er ook al een toename van 6499 gemelde coronabesmettingen. Op zondag zijn de cijfers vaak wat lager dan op andere dagen, simpelweg omdat niet alles direct wordt doorgegeven.

Het is bijna onvermijdelijk dat er strengere coronamaatregelen volgen nu het aantal besmettingen substantieel hoog blijft. We zouden dit weekend positieve resultaten moeten zien van de eerste maatregelen, maar het tegenovergestelde is de praktijk.

De nieuwste cijfers

Besmettingen: 
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 6378 nieuwe coronagevallen gemeld (zaterdag 6499 meldingen).
In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 39.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 170.000 mensen in Nederland positief getest.

Sterfgevallen: 
Het aantal sterfgevallen steeg met 17. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend waren 24 sterfgevallen gemeld.

Ziekenhuizen: 
Het aantal opgenomen coronapatiënten is met 43 gestegen tot 1233. Daarvan liggen 247 mensen op de intensive care, 12 meer dan gisteren. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. 

In het Catshuis wordt vandaag onder leiding van Mark Rutte weer in informele sfeer gesproken over de corona-aanpak. Daar zijn onder anderen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Jaap van Dissel van het RIVM bij. Ze gaan onder meer bekijken wat de laatste cijfers zijn en wat die betekenen.

Dinsdag maakt het kabinet dan bekend of er strengere maatregelen komen en zo ja, welke dat zijn.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet werkt aan nieuwe maatregelen, geen nieuwe lockdown verwacht

Premier Rutte zei vlak voor het weekend al dat het kabinet bereid is om elke beperkende maatregel te nemen die nodig is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Over welke maatregelen denkbaar zijn, zoals een avondklok of een nieuwe (intelligente) lockdown, wilde hij niks zeggen.

Hij gaf wel aan dat de meeste horeca netjes omgaat met de maatregelen, net als theaters en sportscholen, maar de netto optelsom ervan is volgens hem dat er heel veel bewegingen zijn van mensen. Dat moet omlaag 'omdat we zien dat we ons te weinig aan de 1,5 meter afstand houden, waardoor we die oplopende besmettingen hebben'.

Als
Lees ook:
Als het zo doorgaat, komen er binnen een maand 100.000 coronabesmettingen bij

Aantal bevestigde coronagevallen afgelopen week:

Zaterdag 3 oktober: 3967

Zondag 4 oktober: 4003

Maandag 5 oktober: 4579

Dinsdag 6 oktober: 4528

Woensdag 7 oktober: 4989

Donderdag 8 oktober: 5822

Vrijdag 9 oktober: 5971

Zaterdag 10 oktober: 6499

Zondag 11 oktober: 6378 

Bron: RIVM

De gevolgen zijn onder meer dat mensen die wachten op een operatie en bezorgd zijn dat die niet doorgaat. En ook dat zorgmedewerkers weten dat ze weer verschrikkelijk hard moeten werken, zei Rutte.

Volledige lockdown

Ook experts roepen dit weekend dat strenge maatregelen noodzakelijk zijn. Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei in het AD dat het opnieuw gestegen aantal coronabesmettingen reden is snel in een volledige lockdown te gaan. "De maatregelen zijn niet afdoende gebleken."

"De bedoeling was flatten the curve. Dat wil nog niet lukken." Hij zegt er een groot voorstander van te zijn "dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan. En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige. Anders verandert er niets. Hopelijk kunnen we er dan snel weer uit."

Coronapatiënt vertelt vanaf ic over zijn angst: 'Nog niet klaar om dood te gaan'

04:13
Coronapatiënt vertelt vanaf ic over zijn angst: 'Nog niet klaar om dood te gaan'

Dinsdag persconferentie

Dinsdagavond is er een persconferentie waarin de (waarschijnlijke) nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt. Deze is te volgen op RTL 4, via deze site en onze Facebookpagina.

Het kabinet komt dan sowieso met een 'roadmap' voor de lange termijn. "Dat moet vrij voorspelbaar zijn en zeggen: bij dat type niveau van besmettingen kun je dit type maatregelen verwachten, zowel regionaal als landelijk. Daar zijn we al een heel eind mee", zei Rutte vrijdag.

Coronagolf
Lees ook:
Coronagolf door eigenwijze Nederlanders? 'Eerder door onduidelijkheid'
Bron: RTL Nieuws