'Vertrouwen op God'

Ondanks 'dringend advies' toch meer dan 30 mensen in de kerk

11 oktober 2020 10:56
De kerk in Staphorst. Beeld © ANP

In verschillende kerken in Nederland vinden vandaag toch diensten plaats met honderden personen, ondanks het 'dringende advies' van minister Grapperhaus om dit te beperken tot 30 kerkgangers. De kerken benadrukken dat ze zich aan de geldende regels houden. "We zijn niet het stoutste jongetje van de klas."

Zo heeft de kerk in Staphorst, waar vorig weekend commotie ontstond omdat zo’n 600 mensen de dienst bijwoonden, geen maximum van 30 personen ingevoerd. In de kerk passen normaal gesproken zo'n 2300 mensen. Ook zijn mondkapjes niet verplicht. "Dit laten we aan uw eigen verantwoordelijkheid over", valt te lezen op de website van de kerk. En er wordt nog steeds gezongen, maar wel minder dan voorheen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede om kerkdienst met 600 mensen: 'Niet uit te leggen'

De Christelijke Gereformeerde Kerk Barendrecht heeft 250 mensen uitgenodigd in het gebouw waarin 1000 kerkgangers passen. Aanwezigen wordt gevraagd een mondkapje te dragen en ook hier zal minder gezang te horen zijn dan normaal. Verder is de ruimte goed geventileerd, vertelt de scriba, de secretaris van de kerk. "We proberen het echt veilig te doen binnen de normen die het RIVM stelt."

Maatschappelijke druk

"Aan de ene kant is het onze maatschappelijke plicht om voorzichtig te zijn, maar we vertrouwen ook op God. Het woord van God dat tijdens zo’n zondagse dienst wordt verkondigd is voor ons zo van belang, dat we toch 250 mensen uitnodigen. De maatschappelijke druk is hoog, dat voel ik zeker. Maar het belang van samenkomen en het vertrouwen op God is er ook."

Ben je verkouden of voel je je niet fit, kom dan niet. Dat is de boodschap die de kerk in Barendrecht de genodigden heeft meegegeven. "We verwachten niet dat er 250 mensen komen. We leggen de verantwoordelijkheid bij onze leden neer. De kans bestaat dat ze vanwege de commotie thuisblijven." Vorige week waren er zo’n 220 kerkgangers bij de dienst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerk Staphorst over drukbezochte diensten: commotie is overdreven

De scriba benadrukt dat het maximum van 30 mensen per dienst een advies is. "Mondkapjes zijn ook een advies. De een doet het wel en de ander niet. We zoeken de grenzen van de regels niet op. Als de overheid met andere keuzes komt en restricties oplegt, dan zullen we ons daar echt aan houden. We zijn niet weerbarstig of het stoutste jongetje van de klas."

Vrijwillig

Na de dienst vorige week zondag in Staphorst, die overigens al vanaf juli op deze manier plaatsvond, liet minister Grapperhaus maandag na overleg met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) weten dat de kerken zich 'vrijwillig' zouden houden aan 30 mensen per dienst. Daarover ontstond al gauw onvrede onder kerken. Zij vonden dat ze zich goed aan de regels hielden door veel minder mensen dan in het gebouw pasten uit te nodigen, afstand te houden, contactgegevens te noteren en hygiëneregels in acht te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe afspraken kerken: maximaal 30 mensen en niet meer zingen

Daarom overlegden minister Grapperhaus en het CIO vrijdag opnieuw. Daaruit ontstond de oproep aan kerken om 'hun verantwoordelijkheid te nemen als deel van de Nederlandse samenleving en met inachtneming van de eigen plaatselijke situatie het aantal bezoekers terug te brengen, zo mogelijk en bij voorkeur tot het maximum van 30'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore