Ga naar de inhoud
Ernstige gevolgen

Pascale (59) heeft hersenschade door corona: 'Mijn hele leven is weg'

Pascale had een druk, actief leven, maar kan nu bijna niks meer Beeld © ANP / Eigen foto

Pascale werd half maart flink ziek, na een coronabesmetting die ze opliep bij haar werk als mondhygiëniste. Nu, maanden later, heeft ze nog altijd flinke last. "Ik vergeet zelfs of ik al gedoucht heb."

Het coronavirus blijkt voor flinke schade aan de hersenen te kunnen zorgen. In een recent onderzoek van het Amsterdam UMC naar de hersenen van overleden coronapatiënten bleek de ziekte duidelijke sporen achter te laten in het brein.

Ook bij patiënten die niet overlijden kunnen de gevolgen groot zijn. Zoals bij Pascale Hemelrijk uit Laren. De 59-jarige mondhygiëniste had een druk leven. Ze gaf cursussen in binnen- en buitenland en werkte daarnaast nog in een tandartspraktijk.  Maar na de coronabesmetting lukt niks meer.

Thuis uitgeziekt

"Ik ben in maart heel erg ziek geworden", vertelt Pascale aan RTL Nieuws. "Het kwam in golven. Eerst werd ik zo ziek, dat ik niet eens meer op mijn benen kon staan, alleen nog maar liggen. Dat ging uiteindelijk beter, maar toen werd ik steeds benauwder."

Haar huisarts wilde dat ze naar het ziekenhuis zou gaan, maar Pascale ziekte thuis uit. "Ik wilde niet dat ze middelen zouden gebruiken waarvan ze niet zeker wisten wat het effect zou zijn."

Nederland
Lees ook:
Nederland kan zich opmaken voor 'onvermijdelijke' strenge maatregelen

Doordat ze niet in het ziekenhuis heeft gelegen kan Pascale minder hulp krijgen bij haar herstel, al heeft ze nog steeds last van de gevolgen van haar besmetting: "Ik heb geen uithoudingsvermogen meer, ik ben snel moe en benauwd, ik heb overal spierpijn, mijn lever is beschadigd. Er komt geen einde aan."

En het ergste: ook Pascale's hersenen functioneren minder goed. Pascale: "Ik weet niet eens meer of ik al heb gedoucht of niet, ik vergeet dat ik mensen heb gesproken. Ik snap zelfs de cursussen niet meer die ik zelf heb geschreven. Dat is heel beangstigend. Mijn hele leven is weg."

Onderzoek naar gevolgen

Het zijn symptomen waar meer coronapatiënten mee te maken krijgen. De Hersenstichting gaat daarom onderzoek doen naar de gevolgen van corona op de hersenen.

"Het is lastig te zeggen hoeveel mensen hier last van hebben", zegt een woordvoerder. "Maar we zien in de praktijk veel mensen met dit soort klachten. Daarom willen we dit onderzoek ook doen: om in kaart te brengen bij wie hersenschade voorkomt en hoe die het beste behandeld kunnen worden."

De hersenschade kan meerdere oorzaken hebben, zegt de woordvoerder: "Het zuurstoftekort dat bij corona kan ontstaan heeft effect op de hersenen, maar er is ook een grotere kans op een herseninfarct."

Extreme reactie

Bovendien kan er een extreme reactie van het immuunsysteem optreden, waarbij je je eigen lichaam gaat aanvallen. "Dat mensen hun reuk verliezen blijkt ook met beschadigingen in de hersenen te maken te hebben. Bij sommige mensen komt dat vermogen weer terug, maar er zijn ook patiënten die er nog steeds mee rondlopen."

Coronagolf
Lees ook:
Coronagolf door eigenwijze Nederlanders? 'Eerder door onduidelijkheid'

Ondertussen is Pascale hard op zoek naar hulp bij haar klachten. "Ik stuit op veel onbegrip. Mensen denken: iedereen vergeet wel eens wat. Maar dit is niet normaal meer. Het lijkt wel op beginnende Alzheimer."

In paniek

Een angstwekkend beeld. "Ik kan daar echt van in paniek raken. Ik ben zo'n fit mens, ik sta vol in het leven en ik doe alles met passie. Als je brein het niet meer doet, wat is dan nog je leven?"

Dus wil Pascale dat ook 'thuispatiënten', die net als zij niet in het ziekenhuis zijn opgenomen, beter geholpen worden bij hun herstel.

Corona-update,
Antwoord op lezersvragen
Corona-update, stel je vraag

Pascale: "Officieel heb je dan milde klachten, maar hier is niets mild aan. Ik moet het allemaal zelf doen, ik ga allerlei specialisten langs op zoek naar hulp. En dan ben ik nog assertief, en heb ik medische kennis. Hoe moet dat met mensen die dat niet hebben?"

Bovendien wil ze met haar verhaal mensen waarschuwen. Pascale: "Je hoort steeds: er is niks aan de hand, want minder mensen komen in het ziekenhuis of op de ic terecht. Maar ook als je niet doodgaat aan corona, kan het ernstige gevolgen hebben. Als je hersenen beschadigd raken, dan staat je hele leven op zijn kop. Je weet niet wat het met je doet als je corona oploopt, het is als Russische roulette. "

Acht
Liveblog
Acht regio's naar hoger risiconiveau door toename aantal besmettingen