Ga naar de inhoud
Steeds harder en professioneler

Van drugs tot diefstal: boeren vaak lastiggevallen door criminelen

Archieffoto van boerderij in Zuid-Limburg Beeld © ANP

'Steeds brutaler en agressiever', zo omschrijft de Limburgse Land- en Tuinbouwbouwbond (LLTB) het gedrag van criminelen richting boeren. Vooral in het zuiden van het land worden boeren regelmatig benaderd of lastiggevallen door criminelen. "Dat moet anders."

Diefstal, vernielingen of zware drugscriminaliteit: boeren krijgen met uiteenlopende vormen van criminaliteit te maken, maar over de hele linie wordt het steeds harder en professioneler, merkt LLTB. "In het zuiden, en vooral in de grensregio’s, houden politie en justitie er rekening mee dat 1 tot 3 op de 5 boeren door criminelen worden benaderd. Maar harde cijfers daarover ontbreken."

Drugslab in de stal

Eerder bleek al uit onderzoek van het dagblad Trouw dat 15 procent van de boeren weleens door criminelen is benaderd om een stal te huren. Ze zouden de leegstaande panden willen gebruiken als drugslaboratorium. Het LLTB denkt dat dit cijfer zelfs nog hoger ligt, omdat lang niet elke boer hier openheid over geeft.    

Criminelen
Lees ook:
Criminelen azen op boerenschuren: perfecte plek voor drugslab

"Boeren lopen een groot risico voor dit soort praktijken", zei adviseur Bas Goddrie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) eerder tegen RTL Nieuws. "Ze hebben vaak te maken met leegstand en hebben het geregeld financieel lastig. Als er vervolgens iemand voor de deur staat die tienduizenden euro's huur voor een leegstaand pand wil betalen, is het aantrekkelijk daarmee in zee te gaan." 

Meld Misdaad Anoniem heeft in verschillende gedeeltes van het land een campagne gehouden om dit soort overlast tegen te gaan. Het meldpunt hoopt dat mensen vaker verdachte situaties gaan melden.  

Eenzaam,
Lees ook:
Eenzaam, gefrustreerd en neerslachtig: veel boeren gaan eraan onderdoor

Maar boeren hebben niet alleen de maken met drugsoverlast. Ook diefstal en inbreuk op privacy zijn regelmatig aan de orde. De toenemende diefstal van diesel leidde in Limburg zelfs tot de instelling van een 'dieselwacht' door de boeren zelf.

Ook werd apparatuur en zaaigoed gestolen, hennep gevonden, rotzooi achtergelaten en vernielingen aangericht. De schade door diefstal loopt volgens de LLTB in de miljoenen, mede doordat het werk erdoor stil kwam te liggen.

Boeren: politie moet ingrijpen

De boeren zijn vooral boos, zegt de bond. LLTB-voorzitter Léon Faassen wil dat de politie het buitengebied meer prioriteit geeft. Hij gaat hierover binnenkort met de politie rond de tafel zitten. Hij wil verder een gezamenlijke aanpak door provincie, gemeenten, politie, justitie en de veiligheidsregio’s om de criminaliteit op het boerenerf tegen te gaan. De Veiligheidsregio’s zouden meer controles moeten inzetten in het buitengebied.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update