Coronavirus oorzaak

Rijbewijs halen volgend jaar flink duurder

10 oktober 2020 08:11 Aangepast: 10 oktober 2020 09:13
Examinator en kandidaat moeten beiden een mondkapje op tijdens het praktijkexamen. Beeld © ANP

Het coronavirus raakt de samenleving aan alle kanten en dat heeft soms ook gevolgen die je misschien niet meteen zou verwachten. Door het virus wordt het volgend jaar duurder om je rijbewijs te halen.

De prijzen gaan gemiddeld met 5,8 procent omhoog, waardoor het halen van een theorie-examen van 34,50 naar 37 euro gaat. En een praktijkexamen voor een personenauto gaat 120 euro kosten, dat is nu nog 112,75 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CBR beperkt websitebezoek door grote coronadrukte

Veiligheid

In een reactie schrijft het bureau dat de rijexamens afneemt, het CBR, dat de coronapandemie ervoor zorgt dat er extra kosten gemaakt moeten worden om de dienstverlening veilig te kunnen voorzetten.

"Daarnaast stijgen de kosten voor inkopen, sociale lasten en pensioenen en zijn verbeteringen nodig in IT en huisvesting om de kwaliteit van de dienstverlening op peil te houden. Om de impact van al deze ontwikkelingen op te vangen, zijn de tarieven voor het komend jaar verhoogd."

Achterstand

Eerder dit jaar liep het CBR ook al een flinke achterstand op door het coronavirus. Meer dan 300.000 praktijk- en theorie-examens moesten worden uitgesteld. Toen deze eenmaal hervat konden worden, was de wachttijd voor een examen opgelopen naar drie maanden. Door flink op te schalen hoopt het bureau de wachttijden zo snel mogelijk weg te werken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Problemen CBR aan einde van het jaar opgelost'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore