Ga naar de inhoud
Anders 95 euro boete

Met een groepje het bos in? Voortaan eerst toestemming vragen

Groepen wandelaars op de Hoorneboegse Heide bij Hilversum. Beeld © ANP

Ga je met je yogaklas of met je wandelclub de natuur in? Dan zou het zomaar kunnen dat je voortaan eerst toestemming moet vragen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten komen met nieuwe regels voor het gebruik van hun bossen. "Wij willen weten wat er in onze gebieden gebeurt."

De meeste mensen zullen het waarschijnlijk niet zo snel zien, maar de komende tijd zullen toegangsborden bij veel natuurgebieden worden vervangen. Er komt een extra regel bij: eentje die in eerste instantie toch wat vragen oproept.

'Voor georganiseerde (commerciële) activiteiten is toestemming nodig', staat sinds kort bij de ingang van de natuurgebieden van Staatsbosbeheer in Almere.

Ook op andere plekken in Nederland gaat binnenkort deze nieuwe regel gelden, blijkt na navraag bij Staatsbosbeheer. "We zijn ermee bezig om het in de drukke gebieden te introduceren", zegt een woordvoerder. "Een yogaklasje op hetzelfde tijdstip in een gebied met hondenuitlaatservices is niet wat je wilt."

Op sommige plekken in West-Brabant, de Veluwe en Utrecht geldt de regel al een tijdje. Blijkbaar zijn op meer plekken maatregelen nodig. Wat is er aan de hand? En om welke activiteiten gaat het eigenlijk? 

Storende activiteiten

Amy Zeeman is boswachter in Almere. Ze schreef eerder deze week een blog over de nieuwe maatregelen, die per 1 oktober zijn ingegaan. Activiteiten zijn prima, schreef ze, 'maar ze mogen de natuur en andere bezoekers niet storen en dat gebeurt nu wel'.

De drukte in de bossen speelt een belangrijke rol, legt Zeeman aan de telefoon uit. "De drukte nam al toe, maar door corona helemaal. Mensen moeten thuisblijven en willen even een frisse neus halen. Dat kun je natuurlijk het beste doen in een natuurgebied."

Probleem is alleen: die mensen lopen elkaar steeds meer in de weg. Ruiters, mountainbikers, wandelaars, hondenbezitters, allemaal groepen die gebruik willen maken van de bossen. "Die groepen verwelkomen we ook. Daarom leggen we wandelpaden aan en organiseren we kanoroutes. Maar al die groepen moeten elkaar niet voor de voeten gaan lopen. Dan hebben wij het overzicht niet meer. Dan weten we niet meer wat er gebeurt."

'Tien honden kunnen intimiderend zijn'

Ze noemt een voorbeeld: iemand die z'n hond uitlaat en plotseling tien andere honden van een hondenuitlaatservice op zich af ziet komen. "Dat kan intimiderend zijn. Bezoekers delen ons dit soort ervaringen."

Wie een hondenuitlaatservice heeft en voortaan de Almeerse bossen intrekt, moet schriftelijk toestemming aanvragen bij Staatsbosbeheer. Binnenkort geldt dit voor heel Flevoland. Toestemming vragen moet twee weken van tevoren.

'Een yogagroepje claimt ruimte'

"Het gaat ook om activiteiten die een bepaalde ruimte in beslag nemen waar andere bezoekers last van kunnen hebben", verduidelijkt Zeeman. Als een psycholoog even een wandeling wil maken met een cliënt, en die lopen netjes over het wandelpad, dan vindt de boswachter dat 'prima'. "Maar ga jij als yogagroepje elke zaterdagochtend ergens zitten, dan claim je een bepaalde ruimte." En dat betekent: eerst aanmelden.

Kan zo'n aanmelding ook worden afgewezen? "Die kans bestaat", zegt Zeemand. "Dan zeggen we: deze voorkeurslocatie gaat het niet worden, maar deze wel. Dan komen we met andere suggesties." 

Wie zich niet vooraf aanmeldt, riskeert een boete van 95 euro, exclusief administratiekosten.

Ook Natuurmonumenten plaatst nieuwe borden

Ook Natuurmonumenten ziet een toename van het aantal bezoekers en vraagt aan groepen zich vooraf te melden. "We zijn ermee bezig op de borden in onze gebieden een extra regel op te nemen", zegt woordvoerder Marjolein Koek. "We lopen daarin gelijk met Staatsbosbeheer. Dan is dat helder voor de bezoekers. Soms zeggen we: het wordt te veel. Nu kan het even niet."

Boete
Lees ook:
Boete voor naaktlopers: 'We doen het niet om gezien te worden'

Beide organisaties kunnen een financiële bijdrage vragen. In de praktijk gebeurt dat vooral bij commerciële activiteiten, zoals een hondenuitlaatservice. "Als er geld wordt verdiend aan onze gebieden, vragen we daar een kleine vergoeding voor", zegt Koek.

Ook mensen die een excursie organiseren en daaraan verdienen, wordt gevraagd een betaling te doen.

'Er zijn vast mensen niet blij mee'

En ook die yogaleraar die geheel coronaproof buitenlessen geeft, mag zijn portemonnee trekken. "Die huurt normaal gesproken een zaaltje. Dus in die zin is het ook wel logisch. Er zijn vast mensen die daar niet blij mee zijn, maar het is ook goed om mensen ervan bewust te maken dat het onderhoud van die natuurgebieden ook niet gratis is."

In Almere geldt de regel nog maar net. Er is 'heel wisselend' gereageerd op haar blog, zegt boswachter Zeeman. Mensen begrepen niet helemaal wanneer je je nou precies moest aanmelden. "Wij zeggen: als het niet duidelijk is, ga het gesprek dan met ons aan. De mensen denken dat het iets negatiefs is. Dat het geldklopperij is. Dat is het niet. Het geld verdwijnt niet in onze eigen zakken."