Corona-update, stel je vraag

Ik heb astma, moet ik dan ook een mondkapje dragen?

09 oktober 2020 19:05 Aangepast: 09 oktober 2020 19:08

Bijna niemand draagt met plezier een mondkapje, maar mensen met astma al helemaal niet. Zij worden snel benauwd met een mondkapje op. Wat zijn de gevolgen voor hen? En als ze zoveel last hebben, is het dan wel verplicht? Die vragen stelden onder meer Henk en Jolien aan RTL Nieuws.

In de strijd tegen het coronavirus is het dragen van een mondkapje belangrijk, maar niet voor iedereen even prettig. Mensen met astma kunnen benauwd worden, als ze het mondkapje opzetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom is het dragen van mondkapjes nog niet verplicht?

Dit zorgt wel eens voor vervelende situaties, zoals een astma-aanval in het openbaar vervoer en boze blikken van omstanders.

Behoefte aan lucht

Een mondkapje beperkt de luchtstroom en dat is belangrijk, zegt huisarts Felix van der Wissel, als aangenomen wordt dat het virus zich via aerosolen verspreidt. "Maar voor mensen met astma niet fijn." 

Iedereen vindt het fijner om vrijuit te ademen, maar voor mensen met astma is dit nog belangrijker, zegt hij. "Zij hebben veel behoefte aan een vrije luchtstroom, want zijn van nature al benauwd. Als ze dan een mondkapje moeten dragen, wordt dit gevoel nog erger."

Bepaalde situaties kunnen zo'n astma-aanval uitlokken. In de bus bijvoorbeeld, zegt Van der Wissel. "Iemand met astma die een bus ingaat, voelt zijn luchtpijp al aanspannen. Wat volgt is een sterke afweerreactie. Inademen lukt dan wel, maar uitademen is een stuk moeilijker. Vervolgens zorgt dat voor stress, waardoor de reactie nog sterker wordt. Dan krijg je een astmatische aanval. Het is als het ware een vicieuze cirkel", legt de huisarts uit.

Mondkapjes alleen in ov verplicht

  • Sinds 30 september is het dringende advies van het kabinet om in alle publieke binnenruimtes niet-medische mondkapjes te dragen. Winkels mogen zelfs mensen zonder mondkapje weigeren. Sinds 1 juni waren de mondkapjes in de bus, trein, tram en metro verplicht.
  • Dit advies geldt voor heel Nederland. 
  • Op de website van het RIVM staat dat mensen met astma niet meer risico lopen op Covid-19. 

Er zijn een aantal oorzaken van stress die een rol spelen bij astma, zoals het verschil tussen warmte en kou. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als mensen van een koude buitenlucht in een warme bus stappen, zegt Van der Wissel.

Wel of niet verplicht?

Maar of om deze redenen mensen met astma geen mondkapje meer hoeven dragen, lijkt hem geen goed idee. "We moeten allemaal een mondkapje dragen, willen we de coronabesmettingen beperken. Mensen dragen juist een mondkapje om mensen met astma, een chronische longziekte of emfyseem te beschermen, dan moeten zij dat zelf ook doen."

Henri lijdt aan astma en werd chronisch ziek door zijn werk

Eerder maakte RTL Nieuws deze video over Henri Willems (42). Hij werkte 14 jaar lang als lasser en constructiebankwerker. Eind 2014 werd hij ziek. Hij lijdt aan astma, COPD en longspasmen.

Wel pleit Van der Wissel voor meer empathie tegen hen die soms hun mondkapje afzetten - in het openbaar vervoer - of per ongeluk een flinke hoestbui hebben. "Je wordt al snel aangesproken, terwijl mensen niet weten wat er aan de hand is."

Om onbegrip te voorkomen, adviseert hij mensen met astma om te laten zien dat ze medicatie nemen. "Zorg dat je je medicatie bij je hebt en laat dit zien."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore