Ga naar de inhoud
Primeur

Paula Schot eerste vrouwelijke SGP-wethouder: 'Toevallig ben ik vrouw'

Paula Schot. Beeld © ANP

Schouwen-Duiveland beleeft een primeur. De Zeeuwse gemeente krijgt met de 27-jarige onderwijskundige Paula Schot de eerste vrouwelijke wethouder van de SGP.

Schot wordt waarschijnlijk eind deze maand of begin november geïnstalleerd. Ze volgt Cees van den Bos op die burgemeester van Urk wordt.

Rol echtgenoot

"In de vacature voor wethouder op Schouwen-Duiveland zien we een bijzondere samenloop van omstandigheden", zegt Schot op de website van de plaatselijke afdeling van de SGP. "Het is de gemeente waar ik opgegroeid ben en waar mijn ouders wonen. Daarnaast heeft mijn man Bas de ruimte en de gelegenheid om een grotere rol te spelen in het gezin. Hierin zien we Gods leiding, wat ons het vertrouwen geeft om deze weg te gaan."

Paula Schot was eerder landelijk bestuurslid bij SGP-jongeren. Ze werd landelijk bekend toen ze in 2018 lijsttrekker werd van de Amsterdamse SGP. Het lukte haar niet om een zetel te bemachtigen in de hoofdstad. Momenteel is ze steunfractielid van de SGP in Gouda.

SGP-wethouder
Lees ook:
SGP-wethouder Urk stapt op na drugsarrestatie zoon

Sinds 2013 mogen vrouwen binnen de orthodox-christelijke partij politieke functies bekleden. Dat gebeurde een jaar later voor het eerst, toen Lilian Janse gemeenteraadslid voor de SGP in Vlissingen werd.

Vrouwenstandpunt

Dat ze de eerste SGP-wethouder wordt, doet haar niet zo veel, vertelt ze tegen het Reformatorisch Dagblad.  "Voor mij is het gewoon een nieuwe uitdagende baan. Toevallig ben ik vrouw, en van de SGP. Die combinatie maakt het misschien bijzonder, maar voor mij persoonlijk niet per se.”

"Als het om het vrouwenstandpunt gaat, zijn er binnen de SGP verschillende stromingen. Er is een die zegt: vrouwen horen niet op bestuurlijke functies. Een andere stroming heeft daar geen moeite mee. Ik behoor tot die laatste, dat is duidelijk."

Schot zegt dat vrouwen prima bestuurlijke functies kunnen doen. "Mits je, maar dat geldt voor zowel mannen als vrouwen, je gezin op één zet. Bas en ik hebben dat samen overlegd. Hij heeft de ruimte wat minder te werken, en daarmee krijg ik de ruimte om wat meer te werken."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update