Ga naar de inhoud
20 coronagevallen

Coronauitbraak onder operatiepersoneel Limburgs ziekenhuis

Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Beeld © ANP

Het coronavirus heeft toegeslagen onder operatiepersoneel van het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen en Heerlen, meldt 1Limburg. Ongeveer 20 medewerkers, onder wie drie chirurgen, zijn vorige week besmet geraakt.

Bestuursvoorzitter David Jongen zegt tegen 1Limburg dat één van de chirurgen op de eigen intensive care ligt. Met name de medewerkers van het ziekenhuis in Geleen zijn getroffen. 

Bron onduidelijk

Het Zuyderland heeft zeker 180 medewerkers die op de ok-afdeling werken. "Ze zijn na de eerste ziekmelding allemaal getest door de GGD Zuid-Limburg", vertelt Jongen. "Ook is een bron- en contactonderzoek gepleegd. Van deze groep bleken 20 mensen besmet. Ze zijn meteen naar huis gegaan."

Waar het operatiepersoneel besmet is geraakt, is volgens Jongen onduidelijk. Beter beschermd zijn dan op de ok kan bijna niet, zegt hij tegen radio 1. "Het zal dan ook niet op de ok zijn gebeurd. We hebben contactonderzoek gedaan, maar daar komt geen eenduidige bron uit naar voren."

Nederland
Lees ook:
Nederland coronakoploper van Europa? Nee hoor, in dit land is het nog erger

Jongen zegt dat 2 van de 19 ok's gesloten zijn. Vandaag besluit Zuyderland of de twee gesloten afdelingen weer open kunnen. "Alle spoedzorg gaat gewoon door. Maar het is natuurlijk uitermate vervelend voor de patiënten die wachten op een operatie."

De bestuursvoorzitter verwacht dat hiermee de uitbraak onder controle is gebracht. Patiënten hoeven niet bang te zijn dat ze besmet zijn geraakt, stelt hij. Er zijn geen aanwijzingen dat dat is gebeurd.

Coronapatiënt vertelt vanaf ic over zijn angst

Coronapatiënt vertelt vanaf ic over zijn angst: 'Nog niet klaar om dood te gaan'

04:13
Vorige week spraken we Egbert Schutte (57), die met corona op de intensive care ligt in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.