Ga naar de inhoud
Angst voor corona

Mogelijk stemmen per post bij Tweede Kamerverkiezingen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar veilig te kunnen laten plaatsvinden, met het oog op het coronavirus. De kans is groot dat stemmen per briefpost daarbij zijn intrede doet.

Dat melden bronnen in Den Haag aan het AD. Eerder meldde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) al dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid. Volgende maand komt zij daar op terug. "Ik wil alle constructieve voorstellen onderzoeken om te zorgen dat deelnemen aan de verkiezingen voor alle Nederlanders zo makkelijk mogelijk is", zegt de minister. 

D66 en PvdA willen stembussen (veel) eerder openen

02:01
D66 en PvdA vrezen dat er minder mensen gaan stemmen als we maar op één dag kunnen stemmen, uit angst voor het coronavirus.

Ouderen

In de Tweede Kamer pleit het CDA ervoor dat in elk geval mensen van 70 jaar en ouder, die kwetsbaarder zijn voor het coronavirus, hun stem per brief moeten kunnen uitbrengen. Op die manier hoeven zij op 17 maart hun gezondheid niet te riskeren met de gang naar een stembureau.   

"Veel van mijn leeftijdsgenoten maken zich zorgen", zegt het 77-jarige CDA-Kamerlid Lenny Geluk. "Het is van groot belang dat we verkiezingen toegankelijk houden voor iedereen. Dat betekent dat we juist nu extra oog voor ouderen moeten hebben."

'Niet
Lees ook:
'Niet één dag maar twee weken stemmen voor de Tweede Kamer'

Stembureaus

Als het 'briefstemmen' er komt, kunnen biljetten enkelen weken of dagen voor de verkiezingsdag worden opgestuurd, of anders op de dag zelf worden ingeleverd bij een speciaal inleverpunt. 

Het kabinet wil de verkiezingen van volgend jaar zo veilig mogelijk laten verlopen. Ollongren denkt dat alle stembureaus gewoon open zullen zijn, maar houdt wel een slag om de arm. "Door maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan, zoals het houden van 1,5 meter afstand, moeten stemlokalen anders worden ingericht. Mogelijk worden er locaties afgekeurd, omdat het ondoenlijk is om voldoende afstand te houden."

Hoofdrol
Lees ook:
Hoofdrol posterijen bij verkiezingen VS: 'Kan een chaos worden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore