Ga naar de inhoud
Onderzoek inbraken

Wapens tegen inbrekers: 'Hij zal de klap van mijn bijl niet overleven'

Beeld © ANP

Een hockeystick, een stuk hout of pepperspray: één op de zes Nederlanders heeft een wapen of een ander voorwerp ter verdediging in de slaapkamer liggen voor het geval ze verrast worden door een inbreker, blijkt uit onderzoek. Jeffrey uit Almelo heeft zelfs een bijl voor handen. "Als je daar een goede klap mee krijgt, overleef je dat niet denk ik."

Vrijwel iedereen in Nederland heeft wel iets dat inbrekers zou moeten afschrikken, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos die in opdracht van Univé allerlei vragen stelde aan 1224 respondenten. 

Bijna de helft heeft bijvoorbeeld extra sloten op de deur. 16 procent zegt een waakhond te hebben. Daarnaast worden zaken genoemd als cameratoezicht (12 procent), een alarminstallatie (10 procent) en een videodeurbel (9 procent).

Mocht dat allemaal niet werken, dan heeft 17 procent een voorwerp ter verdediging binnen handbereik. Het percentage verbaast inbraakexpert Coen Staal niks. "Het zijn vooral slachtoffers van een eerdere inbraak die uit angst een voorwerp in hun slaapkamer leggen." 

Antitankwapen

In 2015 bleek uit een onderzoek dat de honkbalknuppel populair is, maar ook messen en pepperspray. Verder werden busjes haarlak genoemd en keukenmessen. Eén ondervraagde had het over een antitankwapen.

Aantal
Lees ook:
Aantal inbraken in coronatijd daalt met bijna een vijfde (behalve in Brabant)

Ook Jeffrey uit Almelo heeft het één en ander klaarliggen. Anderhalf jaar geleden werd bij hem ingebroken. Er was een raam kapot en de dieven namen een Playstation mee. "Het had erger gekund. Er lag ook een portemonnee en een duur horloge."

Hij vertelt er nuchter over, het stelde niet zoveel voor, zegt hij. Toch hoor je vaak dat slachtoffers nog lang last houden van zo'n gebeurtenis. "Dat klopt", zegt Jeffrey. "De eerste paar dagen slaap je niet goed, zullen we maar zeggen. Dan denk je toch: straks komt diegene weer binnen."

Fors minder inbraken

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders ooit een keer slachtoffer is geweest van een woninginbraak. Dat klinkt veel, maar dat komt omdat vroeger veel vaker inbraken voorkwamen.

De afgelopen tien jaar is een forse daling te zien in het aantal geregistreerde inbraken. Er is zelfs sprake van een halvering.

Een inbraak gaat je niet in je koude kleren zitten. Het is wat de politie een 'high impact crime' noemt, zegt Coen Staal. "75 procent van de mensen die slachtoffer worden van een inbraak hebben daar meer dan een half jaar last van, die slapen slecht bijvoorbeeld", zegt inbraakexpert Coen Staal.

Bij Jeffrey deed het wat met zijn vertrouwen richting mensen. "Ik vertrouw mensen sowieso al niet zo snel, maar dat wantrouwen werd hierdoor nog minder. Je weet niet wie er binnen is geweest. Misschien ken ik hem wel. Dat hield mij toen bezig."

'Klap met bijl overleef je niet'

Wie het ook was, een volgende ongewenste bezoeker is gewaarschuwd: "Ik heb een bijl op mijn kamer liggen. Als je daar een goede klap mee krijgt, overleef je dat niet, denk ik." 

"Doe het asjeblieft niet", zegt Coen Staal. Dat je jezelf gaat wapenen vanwege je eigen veiligheidsgevoel begrijpt hij 'heel goed', maar: "Gebruik absoluut geen wapens om de inbreker aan te vallen. Ga nooit zelf de confrontatie aan."

Gordon
Lees ook:
Gordon stelt nieuwe single uit na heftige inbraak

De meeste inbrekers zoeken zelf ook niet die confrontatie. "Als ze wat horen, willen ze zo snel mogelijk weer naar buiten." Wat je dus wel moet doen? "Bel 112, doe het licht aan in de slaapkamer. Ga niet naar de inbreker toe. Een inbreker wil over het algemeen geen geweld gebruiken. Maar als hij wil vluchten, als het hazepad geblokkeerd wordt, dan probeert hij zichzelf te redden. Inbrekers hebben vaak ook een koevoet, dus ergens mee slaan, kunnen ze wel."

Je bent mogelijk strafbaar

Daarbij: als je de inbreker verwond, dan ben je mogelijk strafbaar. "Er kan geoordeeld worden dat er overmatig veel geweld is gebruikt. Je bent natuurlijk boos, dus die kans zit erin. Dus dan krijg je nog meer ellende."

Het kan Jeffrey allemaal weinig schelen. "Daar lig ik niet wakker van. Gegarandeerd dat ik die bijl ga gebruiken als ik een inbreker betrap. Ik hak 'm direct. Het is misschien verstandig om het niet te doen, maar dat is mijn mening."