Verdachte 'ongeloofwaardig'

OM eist 15 jaar cel en tbs in zaak-Nicky Verstappen: 'Genoeg bewijs tegen Jos B.'

08 oktober 2020 17:44 Aangepast: 08 oktober 2020 19:36
Rechtbanktekening: Jos B. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat Jos B. degene is die Nicky Verstappen in 1998 heeft gedood en seksueel misbruikt. De officier van justitie presenteerde vandaag in de rechtbank van Maastricht bewijzen hiervoor en eist 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen B.

Als de rechtbank ervoor kiest om geen tbs op te leggen, moet B. van het OM een straf van 18 jaar celstraf krijgen. Jos B. wordt verdacht van vier feiten: het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky en het bezit van kinderporno. Het OM vindt alle vier deze feiten bewezen, zo werd duidelijk in de rechtbank. "Er is onomstotelijk bewijs."

DNA is het belangrijkste bewijs in deze zaak. Volgens de officier van justitie leiden de bewijzen tot 'de onweerlegbare conclusie' dat het jongetje misbruikt en gedood is. "Gepleegd door dezelfde dader, en die dader kan niemand anders zijn dan B."

Bekijk hier het uitspreken van de eis:

Volgens het OM is er 'onomstotelijk bewijs' dat de 57-jarige B. de dader is.

Ontkenning

Jos B. heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van de jongen te maken heeft. Na jaren te hebben gezwegen over de zaak, kwam B. aan het begin van de behandeling van de strafzaak met een videoverklaring. Hij erkende daarin dat hij Nicky had gevonden op de Brunssummerheide en zijn kleding had aangeraakt, maar de jongen zou toen al zijn overleden.

Uit angst had B. - die een zedenverleden heeft - niets aan de politie durven te melden. "Ongeloofwaardig en flinterdun", is deze verklaring volgens het OM.

'Nicky is voor altijd maar 11' 

Er is opvallend veel DNA van Jos B. op het ondergoed van het jongetje gevonden.

Het OM trekt op basis van het bewijs de volgende conclusies: Nicky is neergelegd in het sparrenbosje waar hij gevonden werd. Hij is of daar overleden, of op een andere plek en later in het bosje neergelegd. Zijn kleding is volledig uit geweest en daarna weer aangetrokken.

Uitsluiten

Volgens het OM kan een natuurlijke doodsoorzaak worden uitgesloten. "Jongetjes van 11 jaar gaan niet zomaar dood, tenzij ze ziek zijn. En ziek was Nicky niet", aldus de officier van justitie. Ook zijn er bijvoorbeeld geen aanwijzingen voor een hartritmestoornis gevonden, noch bij Nicky noch bij zijn ouders. Van alle opties blijft alleen een misdrijf over.

Het OM ziet daarvoor de nodige aanwijzingen onder meer in het sporenonderzoek. Justitie concludeert dat Nicky door smoren, verwurgen of door asfyxie (verstikking) om het leven is gekomen. Deze doodsoorzaken hoeven geen sporen achter te laten, aldus het OM.

Deze week nog vertelde een deskundige in de rechtbank nauwelijks aanwijzingen voor misbruik te zien. Hoewel het DNA van B. op veel plekken op de kleding, waaronder de onderbroek, van Nicky zit, wil dat niet zeggen dat hij hem misbruikt heeft.

Volgens advocaat Gerald Roethof heeft B. niets te maken met het verdwijnen, of met een mogelijk seksueel misbruik en het overlijden van Nicky. Hij zou Nicky alleen gevonden hebben.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM deelt foto: onmogelijk dat Jos B. lichaam Nicky Verstappen zag

De Limburgse jongen verdween tijdens een zomerkamp op de heide in 1998. Zijn lichaam werd een dag later een stukje verderop gevonden. Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot twee jaar geleden B. in beeld kwam na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek.

De Limburger had daar niet aan meegewerkt. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Na een klopjacht werd hij kort na het openbaar maken van de match aangehouden in Spanje.

Zaak-Nicky Verstappen: de verdachte, de feiten en de bewijzen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jos B. heeft geen verklaring voor DNA-sporen in onderbroek Nicky Verstappen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore