Ga naar de inhoud
Undercoveroperatie

Celstraffen tot 17 jaar voor voorbereiden grote terreuraanslag in Nederland

Een verdachte richt zijn AK-47 recht vooruit. Beeld © RTL Nieuws

De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat een groepje mannen een grote terroristische aanslag heeft voorbereid in Nederland. De zes verdachten zijn veroordeeld tot celstraffen van 10 tot 17 jaar.

In de zaak stonden zes mannen tussen de 22 en 36 jaar terecht. Het Openbaar Ministerie had in juni celstraffen van 8 tot 20 jaar geëist tegen de leden van de Arnhemse terreurcel. 

Undercoveragenten

Hoofdverdachte Hardi N., een 36-jarige geboren Irakees, krijgt 17 jaar gevangenisstraf opgelegd. De verdachten waren niet aanwezig bij de uitspraak. 

Vier verdachten werden in september 2018 opgepakt op een vakantiepark in Weert, waar ze in het bijzijn van politie-infiltranten bomvesten pasten en met onklaar gemaakte kalasjnikovs oefenden. De andere twee verdachten zijn opgepakt op thuisadressen in Arnhem. Bij huiszoekingen vond de politie kunstmest en chemicaliën, volgens justitie bedoeld om explosieven te maken.

Beelden uit vakantiehuisje: terreurverdachten oefenen met wapens

Onthullend beeld: terreurverdachten oefenen met wapens en bomvesten

01:49
Op deze beelden in het bezit van RTL Nieuws, is te zien hoe vier terreurverdachten in een vakantiehuisje in Weert oefenen met wapens en bomvesten.

Ze planden een een aanslag met een autobom, machinegeweren, handvuurwapens, granaten en bomvesten. Het OM stelde al dat met hun arrestatie Nederland aan een grote aanslag is ontsnapt. "De verdachten hadden een aanslag voor ogen die Nederland nog nooit had meegemaakt, geïnspireerd op aanslagen van IS in Parijs. Ze wilden zelf niet levend in handen van de politie vallen, door bomvesten te dragen", zei de officier van justitie tijdens een van de elf zittingsdagen.

Het plan was aanvankelijk om een aanslag te plegen op een evenement zoals de Gay Pride en elders een autobom tot ontploffing te brengen.

Terreurverdachte
Lees ook:
Terreurverdachte Hardi N. heeft spijt: 'Na de arrestatie ging de knop om'

Hardi N. (36) uit Arnhem wordt gezien als leider van de terreurcel. Tegen hem had justitie 18 jaar geëist. De rechter legt hem 17 jaar op. Zelf zegt hij te zijn 'uitgelokt en gehersenspoeld' door undercoveragenten van de AIVD. Zonder de undercoveractie zouden de verdachten nooit zo ver zijn gegaan, redeneerde de verdediging.

Arrestatiebeelden

Een van de jongste verdachten, de 23-jarige verdachte Wail el A., kreeg de hoogste strafeis te horen, namelijk 20 jaar. Dat komt omdat hij ook wordt verdacht van poging tot moord. Op arrestatiebeelden die zijn gemaakt met een verborgen camera in een busje is te zien dat hij een wapen richt op het arrestatieteam. De rechter heeft hem 13 jaar cel opgelegd.

Morat M. en Nabil B. moeten ook 13 jaar de cel in. 10 jaar cel is er voor Shevan A. en Nadeem S.

Zonder de inzet van twee undercoveragenten hadden ze hun plannen voor een aanslag misschien wel kunnen doorzetten, zegt verslaggever Jeroen Wetzels, die de zaak op voet volgt. 

Een aantal verdachten was al eerder in aanraking gekomen met politie en justitie. Zoals Hardi N., die in 2014 wilde uitreizen naar het strijdgebied van terreurgroep IS. "Zij waren heel voorzichtig in hun communicatie en hielden er constant rekening mee dat ze werden afgeluisterd en geobserveerd", zegt Wetzels.

Achterdochtig

"De verdachten spraken 's nachts buiten af om buiten het zicht van de politie te blijven en praatten met elkaar in codetaal. Daarbij stond 'koerierswerk' voor een aanslag plegen, 'candy' voor wapens en 'met een hapje eten' bedoelden de verdachten dat ze elkaar weer wilden zien."

Ondanks hun achterdocht is het de politie toch gelukt om in de groep te infiltreren. "Zodoende was de politie voortdurend op de hoogte van hoe ver deze verdachten waren in hun planning."

Politie-infiltrant vertelt over zijn werk

Deze infiltrant riskeerde zijn leven voor jouw veiligheid

03:33
Nooit eerder werd een Nederlandse undercoveragent geïnterviewd. Tot nu. Agent Ben (niet zijn echte naam) infiltreerde met gevaar voor eigen leven in de onderwereld.

Dit weten we over de Arnhemse terreurverdachten

Eén van de verdachten stond tot vijf jaar geleden bekend als een kickbokstalent. RTL Nieuws sprak met de eigenaar van de boksschool waar Morad M. vanaf zijn vijftiende trainde. "Hij was een wereldtalent, alleen dat geloof nekte hem, jammer genoeg. Zijn uiterlijk veranderde. Hij wilde zijn baard laten groeien, maar dat mag niet bij de amateurs. Voor de training was het bidden, na de training was het bidden. Ik heb het hem niet toegestaan." Plotseling was hij getrouwd en met de noorderzon vertrokken.

Hoofdverdachte Hardi N. werd in 2014 opgepakt. Hij had plannen om zich aan te sluiten bij Al Nusra, een terroristische organisatie die is gelinkt aan Al-Qaida.

Zelf verklaarde hij dat hij naar het gebied wilde reizen om weeskinderen te helpen, maar het gerechtshof geloofde hem niet. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 21 voorwaardelijk.