Afname 60 procent

Unicef: aantal doodgeboren baby's in Nederland sterk gedaald

08 oktober 2020 01:57 Aangepast: 08 oktober 2020 07:14

Het aantal baby's dat jaarlijks dood geboren wordt in Nederland is in de laatste twintig jaar flink gedaald. In 2000 ging het nog om ruim 1000 kindjes, vorig jaar waren dat er 400. Dat meldt Unicef op basis van internationaal onderzoek.

Nederland is daarmee een van de landen die in verhouding de meeste vooruitgang hebben geboekt. Dat komt volgens Unicef bijvoorbeeld door beleidsmaatregelen, maar ook doordat er meer aandacht is voor kwetsbare zwangere vrouwen en een gezonde levensstijl. Wereldwijd ging het doodgeboortecijfer met 35 procent omlaag.

Wereldwijd 2 miljoen 

De VN-organisatie meldt in haar nieuwe rapport dat jaarlijks bijna 2 miljoen baby’s wereldwijd dood worden geboren. Volgens Unicef is dit probleem niet eerder op zo’n grote schaal in kaart gebracht.

Zeker 84 procent van de levenloze geboortes vindt plaats in de armere regio's zoals in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië, grotendeels door slechte zorg. Daar gaat het bijvoorbeeld vaak mis tijdens de bevalling, terwijl dat in het Westen slechts het geval is bij 6 procent van de doodgeboren baby's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Discriminatie op werk: 'Omdat mijn kind doodgeboren werd, hoefde ik niet terug te komen'

"Elke 16 seconden wordt ergens op de wereld een baby dood geboren", zegt Suzanne Laszlo, directeur Unicef Nederland. "Terwijl veel moeders hun kind niet hadden hoeven te verliezen, hadden zij de juiste zorg gehad."

Taboesfeer

Ze wijst verder op de psychische en sociale impact voor ouders als die een kind verliezen. "Zo’n verlies kan doorwerken op je zelfrespect en eigen identiteit", legt Laszlo uit. "Daarom is het des te belangrijker om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen."

Gevreesd wordt dat door de coronacrisis het aantal levenloze geboortes komend jaar zal toenemen als de toegang tot gezondheidszorg verder verslechtert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodgeboren kindjes kunnen eindelijk worden geregistreerd: 'Het is emotioneel'

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore