Fabrikant 'overdonderd'

Minister: opvolger Stint mag toch de weg op

07 oktober 2020 18:45 Aangepast: 08 oktober 2020 09:37
De BSO Bus, de opvolger van de Stint. Beeld © ANP

De BSO Bus, de opvolger van de Stint, mag binnenkort de openbare weg op. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Edwin Renzen, eigenaar van het bedrijf dat het voertuig bouwt, is 'overdonderd' door het besluit.

De minister baseert het besluit op rapporten van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

De bolderkar die door veel kinderdagverblijven werd gebruikt, werd verboden na een dodelijk ongeluk in 2018 waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

Werknemers ontslagen

Deze week zei Stint-directeur Edwin Renzen nog tegen RTL Nieuws en de Volkskrant dat het eind van zijn bedrijf in zicht was. Vorige week zijn alle negentien werknemers ontslagen.

De SWOV en de RDW zijn positief over de BSO Bus. Volgens de RDW voldoet het voertuig aan alle eisen, behalve dat het maximumaantal passagiers van acht wordt overschreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Definitief einde van Stint lijkt in zicht: 'Het is financieel op'

Op dat maximum is een uitzondering gemaakt, op verzoek van de Tweede Kamer. Bestuurders moeten voortaan wel eerst een training volgen. Ook is met de kinderopvangbranche afgesproken dat de BSO Bus zo veel mogelijk op rustige plekken wordt gebruikt, zoals op vrijliggende fietspaden of in gebieden waar maximaal 30 kilometer per uur mag worden gereden.

Eigenaar overdonderd

De SWOV heeft een aantal risico's op een rij gezet, maar die zijn volgens de minister 'voor een deel inherent aan het gebruik van lichte voertuigen in het verkeer en daarmee onvermijdelijk'.

Stint-directeur Edwin Renzen Stint-directeur Edwin Renzen

Stint-directeur Renzen is 'overdonderd' door het besluit, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Onwerkelijk. We zaten te wachten op afkeuring. Ik had dit op geen enkele manier verwacht."

"Uiteindelijk is de aanvraag op feiten beoordeeld", zegt hij, "terwijl we weten dat er ook emotie in het spel is. Dit is iets waarin ik eigenlijk niet meer durfde te geloven."

Kinderopvang blij

De Brancheorganisatie Kinderopvang is blij met het besluit. Directeur Emmeline Bijlsma: "Dit betekent heel veel blijdschap bij kinderdagverblijven, dat ze het uitzicht weer hebben om de BSO Bus in te kunnen zetten. We hebben niet voor niks twee jaar lang gezegd dat het een veilig vervoersmiddel is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore