Corona-update, stel je vraag

Handschoenen tijdens testen, moeten die na elke test worden vervangen?

07 oktober 2020 19:31 Aangepast: 08 oktober 2020 10:11

Medewerkers van de teststraat hijsen zich dag in, dag uit in een beschermend pak. Van mondkapje tot handschoenen. Maar die handschoenen, hoe regelmatig wisselen de medewerkers die? Want die komen toch bij iedere geteste mond en neus in de buurt, signaleerde een oplettende lezer.

RTL Nieuws zocht het uit voor deze 161ste corona-update. Want hoe het zit eigenlijk met het handschoenenbeleid?

Wegwerphandschoenbeleid?

Allereerst even opfrissen over wegwerphandschoenen in het algemeen. Over mondkapjes horen we heel veel, maar over wegwerphandschoenen bijna niets. Hoe kan dat? 

RIVM-woordvoerder Coen Berends vertelt dat het RIVM geen handschoenen adviseert in de openbare ruimte. Het is dus ook niet opgenomen in de algemene coronarichtlijnen. "Het gebruik van wegwerphandschoenen is niet nodig zolang je goed je handen wast."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Peiling: twee derde bevolking steunt advies om mondkapje te dragen

Het gaat dan om handen wassen voor je weggaat, wanneer je thuiskomt, wanneer je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest, schrijft het RIVM op haar website. In het geval dat iemand de handen stuk heeft gewassen, dan kunnen handschoentjes wel handig zijn, ter bescherming van de huid.

Advies aan huisartsen

Ook aan huisartsen wordt een duidelijk advies gegeven over het gebruik van handschoenen. "Tijdens het coronaspreekuur wordt de arts geadviseerd om beschermingsmiddelen gebruiken. Middelen als een mondkapje en handschoenen worden na elk consult vervangen en weggegooid", staat in de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Zo kan iedereen met klachten getest worden op corona

Testen, testen, testen. Om het virus in bedwang te houden kan iedereen met coronaklachten vanaf vandaag worden getest in Nederland. Hoe gaat dat in zijn werk?

Maar dan weten we nog steeds niet hoe het zit met handschoenen bij het testen op corona. RIVM-woordvoerder Berends: "Wat je bij het testen wil voorkomen is dat je met het materiaal van de ene geteste, de andere besmet." Dat is ook wat we terugzien in de handleiding voor het afnemen van coronatest tijdens een huisbezoek bijvoorbeeld. 

Twee meter cirkel

Daar geldt een 'twee meter cirkel', omschrijft de handleiding. Binnen die twee meter moet de afnemer van de test bescherming dragen. Dus een masker, handschoen, een schort en een bril. Pas daarna mag de afnemer in de twee meter cirkel bij degene die getest wordt komen. Na gebruik moeten de masker en de handschoenen weggegooid worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Razendsnelle test voor iedereen? Dit moet je weten over de nieuwe coronatesten

Maar hoe werken de richtlijnen dan in een teststraat? Voor het gebruik van wegwerpmondkapjes is online een richtlijn te vinden. Deze moeten na drie uur gebruiken en wanneer ze nat worden, vervangen worden.

Richtlijn handschoenen in teststraten

Hoe het zit met handschoenen staat ook in het grote draaiboek voor GGD'en en andere zorginstellingen. Hierin staat dat tester na elke test nieuwe handschoenen aantrekt. "Na het uittrekken van de handschoenen worden eerst de handen gedesinfecteerd met handalcohol, dit gebeurt dus vóórdat nieuwe handschoenen aangetrokken worden."

Ook als een medewerker niet zelf de test afneemt, maar wel mogelijk in contact komt met het 'lichaamsmateriaal', zoals speeksel, van een getest persoon, worden er nieuwe handschoenen aangetrokken.

Hoe gebruik je wegwerphandschoenen eigenlijk?

Het RIVM deelt hiervoor een stappenplan: 

  1. Doe eerst je sieraden af, was je handen met zeep en droog ze daarna af. 
  2. Daarna trek je de handschoenen aan. Zorg dat je tussen het wassen en aantrekken van de handschoenen zo min mogelijk dingen aanraakt. Kom tijdens het dragen van je handschoenen zo min mogelijk aan je gezicht, kleding en telefoon.
  3. Wanneer je klaar bent met het werk, doe je de handschoen uit door deze ter hoogte van de handpalm vast te pakken en hem dan van de hand af te schuiven.  
  4. Gooi de handschoenen weg. 
  5. Was je handen opnieuw of gebruik desinfectie. 

Benieuwd naar meer hygiënemaatregelen? Zoals hoesthygiëne, toilethygiëne en thuishygiëne voor coronapatiënten, huisgenoten en zorgmedewerkers. Lees er hier meer over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore