Binnen kwartier uitslag

Razendsnelle test voor iedereen? Dit moet je weten over de nieuwe coronatesten

07 oktober 2020 14:36 Aangepast: 07 oktober 2020 14:39
Archieffoto van een PCR-test, hierbij duurt de uitslag maximaal 48 uur. Beeld © ANP

Niet meer 48 uur wachten op de uitslag van een coronatest, maar binnen een kwartiertje weten of je positief of negatief bent: met nieuwe sneltesten is dit binnenkort mogelijk. Maar hoe betrouwbaar zijn ze? En is het voor iedereen beschikbaar? Dit moet je weten over de mogelijke doorbraak ons testbeleid.

Wat is deze nieuwe supersnelle coronatest precies?

De afgelopen tijd zijn er vijf verschillende testen onderzocht waarmee je binnen een kwartier weet je of je besmet bent met het coronavirus of niet. Twee hiervan zijn nu door wetenschappers gevalideerd, wat betekent dat ze geslaagd zijn voor hun eindexamen.

Het gaat om zogeheten antigeentesten, die de aanwezigheid van bepaalde viruseiwitten meten. Dat is een verschil met de PCR-test, die nu nog in alle teststraten wordt gebruikt, want die kijkt echt hoeveel virusdeeltjes er op een wattenstaafje zitten. Voor de antigeentest, moet net als bij de PCR-test, een monster uit de neus en keel genomen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronasneltesten betrouwbaar: 'Doorbraak in testbeleid'

Hoe betrouwbaar zijn de nieuwe testen?

De snelle testen lijken iets minder gevoelig te zijn dan een PCR-test. In verschillende teststraten zijn de snelle tests vergeleken met de PCR-test en bijvoorbeeld in Utrecht testte de PCR-test 123 keer positief en de snelle test 90 keer. De snelle test leek vooral de infecties te missen waarbij er weinig virusdeeltjes in het lichaam zaten, zegt Marije Hofstra. Zij heeft vanuit UMC Utrecht één van de tests onderzocht.

Bij minder virusdeeltjes zijn mensen veel minder besmettelijk. Als deze gevallen worden weggelaten, halen de snelle testen minstens 85 procent van de coronabesmettingen eruit. Ook heeft Hofstra nog geen fout-positieve uitslag gehad, dus er is niemand positief getest die het virus niet in het lichaam had. "Dat betekent niet dat het niet kan, maar we hebben het niet gehad."

Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zijn de resultaten 'erg bemoedigend'. Wel moet nog verder worden onderzocht hoe gevoelig de testen zijn bij mensen zonder klachten. Ook zal worden gekeken of voor de test speeksel gebruikt kan worden in plaats van een monster uit de keel en neus.

Betalen voor een coronatest: 'Bij de GGD moet ik te lang wachten'

Door de wachtttijden bij de GGD wijken mensen soms uit naar commerciële coronatesten.

Krijgen we straks allemaal een razendsnelle testuitslag?

Op dit moment wordt onderzocht hoe de test het beste kan worden ingezet. Het meest voor de hand ligt dat de tests in eerste instantie voor bepaalde groepen gebruikt zal worden, zoals mensen die werken in de zorg of het onderwijs.

Minister Hugo de Jonge wil voorkomen dat er een tekort ontstaat, dus zijn ministerie heeft een optie genomen op in totaal 3,6 miljoen tests. Het gaat om 1,2 miljoen stuks van allebei de soorten die nu zijn goedgekeurd, en nog eens 1,2 miljoen van een onbekende derde test die op dit moment gecheckt wordt. "En we zijn in onderhandeling over bestellingen voor de langere termijn", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

27.485 nieuwe besmettingen in één week: effect maatregelen nog niet zichtbaar

Waarom is dit zo belangrijk voor het testbeleid?

Mogelijk kunnen de snelle tests wat druk van de teststraten af halen, maar ze zijn vooral heel belangrijk voor het indammen van het virus. "Nu wachten mensen vijf dagen voordat ze getest worden en wachten dan twee dagen op de uitslag. Dan pas begint het bron- en contactonderzoek, dat is gewoon lang", zegt Hofstra van het UMC Utrecht.

Bij GGD'en merken ze dat mensen lang niet allemaal netjes thuisblijven als ze een coronatest hebben gehad. Volgens een woordvoerder van GGD GHOR Nederland gaan mensen soms naar de supermarkt, familie of zelfs de kroeg terwijl ze in afwachting zijn van hun testuitslag. "Voor bron- en contactonderzoek is het dus fantastisch als mensen snel weten dat ze besmet zijn."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore