Slachtofferverklaring

Emotionele ouders Nicky Verstappen: 'Hij is voor altijd maar 11 jaar'

07 oktober 2020 13:37 Aangepast: 07 oktober 2020 13:49
Moeder Berthie Verstappen tijdens het voorlezen van de slachtofferverklaring

In de zaak rond de dood van Nicky Verstappen kreeg vandaag de familie tijd voor hun slachtofferverklaring. Het was een bijzonder emotionele zitting.

"22 jaar, 8 weken en 3 dagen geleden is ons leven compleet kapot gemaakt…", zo begon de slachtofferverklaring van de vader en moeder van Nicky. Tijdens het voorlezen liepen de emoties bij de aanwezigen in de rechtbank hoog op. "In die 22 jaar zijn wij duizenden keren naar zijn graf geweest, telkens met de vraag: Waarom, waarom…?"

Nachtmerrie

De ouders vertellen over de 'nachtmerrie waar geen ontwaken meer uit mogelijk is'. "We beelden ons dan in dat we de trotse opa en oma van zijn kinderen zouden zijn, dat we gezellige familiebijeenkomsten met hem en Femke zouden hebben en dat hij samen met zijn vader regelmatig naar Ajax zou gaan. Maar we weten het niet… we zullen het nooit weten, want Nicky is voor altijd maar elf jaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie Nicky Verstappen gebruikt spreekrecht: 'Heel belangrijk'

Tante Jacqueline Verstappen nam als eerste het woord en vertelde hoe groot het effect op de familie is geweest. "Mijn broer werd een ander mens, getekend door het verdriet, stil en teruggetrokken. Mijn schoonzus werd een ander mens, de leeuwin die vecht voor haar kroost. Femke werd een ander kind, haar vertrouwen in een veilige wereld was weg. De hele familie werd anders." Volgens haar was er alleen nog maar leegte en verdriet.

'Je bent een monster'

Vooral de houding van B. na diens arrestatie en tijdens het hele proces zit de familie hoog. "Wij voelen intense afschuw voor wat jij in 1998 hebt gedaan en intense minachting voor je houding hier tijdens de rechtszittingen, voor je zwijgen, je doorzichtige ontkenningen", zei moeder Berthie Verstappen. "Het was voor ons een onmenselijke beproeving om hier in de rechtszaal op twee meter afstand van je te zitten."

Ook zus Femke richtte zich in tranen tot Jos B.: "Dat jij hier nu zit en ons niet aan durft te kijken zegt genoeg! Wel moet je weten en voelen dat onze ogen iedere seconde op jou gericht zijn, jij hebt ons Nicky afgenomen, mijn broertje, ons alles!! Onze levens hartstikke kapot gemaakt! Voor mij ben jij geen mens, je bent een monster!"

Hier gaat de zaak-Nicky Verstappen over:

De moeder en zus van de omgekomen Nicky Verstappen maken gebruik van hun spreekrecht. Dit zijn de feiten en bewijzen in de zaak.

Jos B. zei in zijn reactie op de verklaringen dat hij zelf 'veel eerder' een verklaring had moeten afleggen. Vorige week, tijdens de eerste zittingsdag van de behandeling van de zaak, kwam B. voor het eerst met een verklaring op video waar hij eerder enkel had gezwegen.

Zedenverleden

Hij vertelde dat hij Nicky had gevonden, maar dat de jongen toen al was overleden. Uit angst, omdat B. een zedenverleden heeft, durfde hij niet naar de politie te gaan. "U wist toen toch niet dat Nicky mogelijk misbruikt was?" vroeg de rechter hem woensdag. "Nee", zei B., en hij kon geen antwoord geven waar die angst op gebaseerd was.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Sinds 2005 bestaat het spreekrecht in Nederland. "Het oorspronkelijke idee is dat slachtoffers en nabestaanden en kans krijgen om uit te leggen welke gevolgen het delict op hen heeft gehad. Ze worden serieus genomen en krijgen aandacht, dat is de essentie van dit recht", zegt hoogleraar strafrecht Marc Groenhuijsen.

'Teken van beschaving'

Het spreekrecht werd volgens hem ingevoerd als 'teken van beschaving'. Vroeger werden slachtoffers of nabestaanden helemaal niet gehoord en nu is het het idee dat een slachtoffer of nabestaande evenveel aandacht krijgt als de verdachte in een rechtszaal.

In 2016 werd het spreekrecht aangepast. Slachtoffers en nabestaanden mogen zich nu niet alleen uitlaten over de gevolgen van een delict, maar ook over de inhoud van de zaak zelf. Ze mogen spreken over de schuld of onschuld van een verdachte, of over de hoogte van een straf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore