Alternatief Stint

Onderzoek: veelgebruikte bakfietsen kinderopvang onterecht niet gekeurd

07 oktober 2020 17:42 Aangepast: 07 oktober 2020 18:34
Medewerkers van een kinderdagverblijf krijgen les op een elektrische bakfiets Beeld © ANP

Twee veelgebruikte elektrische bakfietsen in de kinderopvang voldoen mogelijk niet aan de regels. Dat concluderen onderzoekers die de fietsen op verzoek van de branchepartijen in de kinderopvang onder de loep namen. De bakfietsen zijn nooit door de RDW gekeurd, terwijl dat volgens de onderzoekers wel had gemoeten. De branchepartijen hebben hiervan melding gemaakt bij de inspecties.

Het gaat om de GoCab Fietstaxi van Van Raam en de kinderopvangfiets van De Fietsfabriek. De fietsen worden onder meer ingezet als vervanging van de Stint, nadat dit voertuig na een fataal ongeluk in 2018 van de weg werd gehaald. In totaal rijden er naar schatting 700 elektrische bakfietsen rond voor het vervoer van meer dan 5 kinderen. 

Deze week bleek dat de Stint waarschijnlijk niet meer terugkeert op de weg, ondanks dat de vervanger, de BSO Bus, door de RDW-keuring is gekomen. 

Keuring vereist

Elektrische voertuigen die een groter motorvermogen hebben dan 250 Watt, vallen onder de Europese typegoedkeuring. Dat betekent dat ze, net als bijvoorbeeld de Stint, onderworpen moeten worden aan een keuring door de RDW. 

Beide onderzochte bakfietsen hebben een groter motorvermogen dan 250 Watt en zouden dus ook gekeurd moeten worden. Maar de fietsen zijn niet gekeurd en net als een gewone fiets op de markt gekomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Definitief einde van Stint lijkt in zicht: 'Het is financieel op'

Andere conclusie

Die conclusie staat haaks op de informatie uit een rapport van Arcadis vorig jaar in opdracht van minister Cora van Nieuwenhuizen werd opgesteld. Aan de hand van informatie van de fabrikanten concludeerde Arcadis toen dat het motorvermogen onder de 250 Watt bleef en dus niet viel onder de Europese typegoedkeuring. Testen met de twee bakfietsen wijzen anders uit. 

Het motorvermogen van de bakfietsen ligt fors hoger, respectievelijk 30 en 95 procent.

In een reactie bestrijdt De Fietsfabriek die conclusie. "Onze bakfiets is door het onderzoeksbureau Dekra getest en daaruit bleek dat het motorvermogen 250 Watt is." Van Raam was niet bereikbaar voor commentaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Cora van Nieuwenhuizen in tranen: 'Excuses voor fouten rond stint'

Verder onderzoek nodig

Op een aantal punten voldoen de fietsen ook niet aan de Machinerichtlijn waar ze onder vallen, stellen de onderzoekers die door de kinderopvangbranche zijn ingehuurd. Dat de voertuigen mogelijk niet voldoen aan de regelgeving zegt niets over de vraag of de bakfietsen veilig zijn. Dat moet verder onderzoek uitwijzen. Daarom heeft de kinderopvangbranche de bevindingen gemeld bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)

"Er zijn ons in de afgelopen jaren geen ongevallen bekend met de e-bakfietsen", zegt directeur Emmeline Bijlsma van Brancheorganisatie Kinderopvang. "Aan kinderopvangorganisaties wordt geadviseerd om de protocollen goed te volgen die het verantwoord gebruik van de bakfietsen bevorderen en het oordeel van de verantwoordelijke inspecties af te wachten."

De Inspectie SZW laat weten niet in te kunnen gaan op individuele meldingen. De ILT was niet bereikbaar voor commentaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister wist dat stint nooit weg op mocht, fouten bij keuring verzwegen

Eigen onderzoek

Kinderopvangpartijen hadden het ministerie afgelopen zomer gevraagd om onderzoek te doen naar elektrische bakfietsen die gebruikt worden voor het vervoer van kinderen. De minister zag daar geen aanleiding voor, omdat de RDW geen normen zou hebben om de voertuigen te kunnen toetsen. Daarop liet de branche zelf een dergelijk onderzoek uitvoeren. 

Donderdag wordt het vervoer van en naar de kinderopvang door de Tweede Kamer besproken met minister Van Nieuwenhuizen.

Het ministerie noemt het 'goed' dat de sector melding heeft gemaakt bij de inspecties. "Het is aan de betreffende inspecties om deze melding van de sector te onderzoeken en na te gaan of er vervolgstappen nodig zijn", zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore