Ga naar de inhoud
Capaciteit opgeschaald

51.000 tests per dag mogelijk: wachtrijen snel verleden tijd

Gisteren nog lange rijen voor een teststraat in Baarn. Dat is vanaf volgende week (hopelijk) verleden tijd. Beeld © ANP

Waarschijnlijk komt er snel een einde aan de wachtrijen voor de teststraten. De testcapaciteit in de Nederlandse laboratoria is namelijk enorm verbeterd. Er zijn nu genoeg testmaterialen om 51.000 coronatests per dag te verwerken. Dat zijn er ruim 20.000 meer per dag dan vorige week.

Dat bevestigt de GGD na berichtgeving van de NOS.

Aan het eind van de zomer liep Nederland tegen capaciteitsproblemen bij coronatests aan. De laboratoria bleken de bottleneck: zij konden de stijging van het aantal afgenomen tests de afgelopen maanden niet bijbenen. Inmiddels kunnen laboratoria veel meer vraag aan. Labs hebben vanaf deze week ruimte voor 51.000 coronatests per dag.

 

Wachttijd
Lees ook:
Wachttijd uitslag sneltests corona loopt op

Nu is het aan de GGD om op te schalen. "Wij verwachten een week nodig te hebben", zegt een woordvoerder.

"Het is een streven, want het is ook nog een beetje koffiedik kijken. Er zijn nieuwe labs, dus we moeten kijken hoe ze de tests aangeleverd willen krijgen."

Betalen
Lees ook:
Betalen voor een coronatest: sneller, maar ook betrouwbaar?

De GGD heeft meerdere opties om meer testen af te nemen. Zo zouden openingstijden van bestaande testlocaties kunnen worden verruimd. Een andere optie is om nieuwe teststraten te openen. Hoe dan ook: er is extra personeel en logistiek nodig en het duurt dan ook nog zeker een week voordat de GGD iedere dag duizenden extra tests af kan nemen.

Meer verkoudheidsklachten

De komende tijd denkt de GGD met 51.000 tests per dag voldoende capaciteit te hebben. Dat wordt anders als meer mensen de komende maanden verkoudheidsklachten krijgen, waardoor de vraag naar coronatests verder zal toenemen.   

GGD piept en kraakt door corona: dit is hoe het komt

03:21