Ga naar de inhoud
Behandeling

Virusremmer remdesivir is op: 'Heel vervelend in coronastrijd, maar geen ramp'

Een coronapatiënt wordt behandeld in het ziekenhuis in Haarlem. Beeld © ANP

De virusremmer remdesivir is op. Veel coronapatiënten in Nederland kunnen het middel niet meer toegediend krijgen. "Het is geen ramp, maar wel heel vervelend."

Het middel remdesivir is erg gewild, wereldwijd. De virusremmer is een van de weinige goedgekeurde middelen voor de behandeling van coronapatiënten en er is slechts één fabrikant, de Amerikaanse producent Gilead, die het maakt. Alle landen vragen erom. En in Nederland is de voorraad op. 

Ligt niet op de plank

"We kunnen het niet mooier maken", zegt Marcel van Beusekom, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "Het is een middel dat niet zomaar bij ziekenhuizen op de plank ligt." Er zijn nog ziekenhuizen die recent een bestelling hebben gedaan en nog wat hebben, maar veel ziekenhuizen zitten zonder.

Remdevisir remt de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes in het lichaam. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat coronapatiënten met remdesivir sneller herstellen. Hun ziekbed was daardoor gemiddeld vier dagen korter: ze lagen elf dagen in het ziekenhuis in plaats van vijftien.

VS
Lees ook:
VS koopt wereldvoorraad coronamedicijn op, niks voor andere landen

Vanwege de wereldwijde vraag moet het ministerie het middel namelijk bestellen bij de Europese Commissie in Brussel. Die verdeelt het over alle Europese landen. In Nederland komt het middel bij het RIVM terecht. "We hebben alle ziekenhuizen ingelicht dat het middel op is", vertelt een woordvoerder van het RIVM. 

Heel vervelend

"Het is heel vervelend dat het op is", zegt Joost Wiersinga, hoogleraar inwendige geneeskunde bij het Amsterdam UMC. "Maar het is ook geen grote ramp. Remdesivir is geen wondermiddel. Sommige studies laten zien dat coronapatiënten op de zaal iets sneller herstellen, maar we geven het lang niet aan alle patiënten."

Het middel werkt sowieso niet voor patiënten die op de intensive care liggen. "Dan ben je al te laat."

Wiersinga behandelt zelf ook coronapatiënten in het Amsterdamse ziekenhuis en ziet mensen op de verpleegafdeling vooral baat hebben bij het toedienen van extra zuurstof, bloedverdunners en ontstekingsremmers. "Die drie dingen zijn veel belangrijker voor de behandeling van coronapatiënten dan remdesivir."

Eerste
Lees ook:
Eerste medicijn voor ernstig zieke coronapatiënten goedgekeurd

Wat is remdesivir? 

Remdesivir wordt met een infuus toegediend en remt de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes in het lichaam. Daardoor ontwikkelt de infectie zich minder snel. Door behandeling met remdesivir herstellen die patiënten gemiddeld vier dagen eerder en is de kans op overlijden kleiner, stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het medicijn werd oorspronkelijk ontwikkeld om de uitbraak van ebola tegen te gaan, maar dat leverde niet het gewenste effect op.

 

'We hebben meer nodig'

Het tekort komt volgens het ministerie 'niet als een verrassing'. "Het is niet zo dat we dit niet hebben voorzien", zegt van Beusekom. "We hebben de voorraad zien slinken en hebben met man en macht de afgelopen twee weken gebeld en gemaild met de commissie om aan te geven: we hebben een voorraad nodig."

Dat heeft ertoe geleid dat Nederland binnen enkele dagen, en misschien zelfs al vandaag, een nieuwe voorraad gaat krijgen. De Amerikaanse farmaceut Gilead heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk de verwachting uitgesproken dat het in oktober genoeg doses van de virusremmer remdesivir kan produceren om aan de wereldwijde vraag te voldoen. 

Wiersinga hoopt dat dat lukt. "De bijdrage van dit middel lijkt beperkt, maar het is fijn om het te kunnen toedienen als we dat nodig vinden. Alle beetjes helpen."

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw besmetting in Witte Huis: adviseur Stephen Miller test positief

Bekijk de video van EditieNL:

01:53
Bron: RTL Nieuws