Code geel

We hebben een druilerige, grijze en bovenal natte week voor de boeg

06 oktober 2020 10:27
Het kan vandaag zo veel gaan regenen, dat er in het noordwesten kans is op wateroverlast. Beeld © ANP / Imago Stock & People GmbH

Een herfstwandeling zit er niet in de komende week, behalve als je jezelf in regenlaarzen en een dikke jas hijst. We moeten het doen met veel regen, een stevige wind en grijze dagen. En dan wordt het ook nog eens koud.

Want het druilerige weer van deze week zet ook volgende week nog door. "Het lijkt zaterdag iets zonniger te worden, maar daar staat tegenover dat het met 12 graden koud aanvoelt." En dat vat het weekend wel samen, zegt Martijn Dorrestein, meteoroloog bij Buienradar. "Het weekend lijkt koud en nat te worden."

Herfstvakantie

Een voorbode voor volgende week, wanneer de herfstvakantie is begonnen in het noorden van ons land. "De herfstvakantie doet haar naam eer aan, met echt herfstweer." Met de temperaturen van gemiddeld 13 graden, elke dag kans op wat zon, maar bovenal veel regen. Daarnaast waait de wind flink door, waardoor het ook guur aanvoelt.

 

Het regent volgende week gelukkig wel in iets mindere mate dan vandaag. Dorrestein: "Er geldt vandaag niet voor niets code geel voor het noordwesten van ons land. Er is namelijk kans op wateroverlast door de grote hoeveelheid regen dat wordt verwacht."

Wateroverlast

Ook is er ook nog kans op onweer vanavond. "Maar dat zal niet heel spannend zijn. Het gaat nu om de hoeveelheid water dat het spannend maakt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe slecht is het om met je auto door een plas te rijden? Dit zegt de expert

Door de regen en de stevige wind voelt het kouder aan vandaag. Het wordt gemiddeld 15 graden, misschien heeft Limburg geluk met 16 graden. "Maar zeker langs de kust, met de stevige wind, voelt het niet lekker aan."

De rest van de week

Morgen wordt het weer iets beter, dan komt de zon wat vaker tevoorschijn. Maar met gemiddeld 15 graden, wat zon en regen, is het nog steeds 'herfstweer' te noemen. 

Voor het weekend aanbreekt worden nog twee grijze, druilerige dagen verwacht: donderdag en vrijdag. "Veel bewolking en motregen vat die dagen samen. De zon zullen we dan weinig zien. En daarna lopen we over in het koude natte weekend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boom waaide tijdens zomerstorm op Ada: 'Zonder dat hekje was ik dood geweest'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore