DNA-matches

Zwolse gynaecoloog verwekte met eigen sperma zeker 17 donorkinderen

06 oktober 2020 07:25 Aangepast: 06 oktober 2020 07:52
Een bakje met eicellen en sperma cellen van donoren wordt uit de opslag met vloeibare stikstof gehaald. Beeld © ANP

Een gynaecoloog die in Zwolle werkte, heeft zijn eigen sperma gebruikt voor inseminatie zonder dat de wensouders hiervan op de hoogte waren. Dat heeft het Isala Ziekenhuis bekendgemaakt. Op dit moment zijn er 17 donorkinderen bekend.

De inmiddels overleden dr. Jan Wildschut was van 1981 tot en met 1993 werkzaam bij het Kunstmatige Inseminatie Donorsperma-programma (KID) van het toenmalige Sophia Ziekenhuis.

Wettige kinderen

Het ziekenhuis is sinds eind 2019 op de hoogte van de bevruchtingen. "Dit is gebleken uit diverse 'matches' in een aantal commerciële DNA-databanken, aangevuld met een DNA-test met een van de wettige kinderen van de gynaecoloog", schrijft het ziekenhuis in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker 19 donorkinderen verwekt door Barendrechtse sjoemelarts Karbaat

Het besluit om met het nieuws naar buiten te komen is gemaakt door de wettige kinderen van Wildschut, de donorkinderen en het ziekenhuis. Daar geven ze een aantal redenen voor.

  • "Ieder kind heeft het recht te weten wie zijn biologische ouders zijn, maar sommige ouders van KID-kinderen durven hun kinderen niet te vertellen dat ze donorkind zijn."

  • "Er is angst voor openheid bij alle betrokken partijen als het om KID gaat, wellicht mede in stand gehouden doordat het onderwerp vaak op een negatieve manier belicht wordt. Zeker als het om een zaak gaat waarbij de arts zelf de donor blijkt te zijn."

  • "De kans op aangeboren afwijkingen bij kinderen uit relaties van halfbroers en -zussen die niet van elkaar weten dat zij dezelfde biologische vader hebben. Ouders die hun kinderen niet hebben geïnformeerd over hun afkomst, zouden hun kinderen alsnog kunnen vertellen dat zij een donorkind zijn."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Op dit moment zijn er 17 donorkinderen bekend, naast de wettige kinderen van de gynaecoloog. Zij hebben regelmatig contact met de familie van Wildschut. Er is volgens de verklaring sprake van een goede verstandhouding.

KID-DNA Databank

De drie partijen hebben samen gewerkt aan een virtueel donorprofiel van de gynaecoloog. Nu dat is afgerond kunnen donorkinderen die willen weten of dr. Jan Wildschut hun biologische vader is, zich gratis inschrijven in de KID-DNA Databank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore