Ga naar de inhoud
Nieuw verkiezingsprogramma

'PvdA zwicht en wil basisbeurs terug voor studenten'

Studenten hebben de afgelopen jaren voortdurend actiegevoerd tegen het leenstelsel. Beeld © ANP

In het nieuwe verkiezingsprogramma van de PvdA is het leenstelsel voor studenten definitief verleden tijd. Vorig jaar gaf de partij al aan terug te willen naar de basisbeurs. Inmiddels is duidelijk hoe dat er precies uit moet gaan zien: zo moeten studenten die de afgelopen jaren geen basisbeurs hebben gekregen 'compensatie' krijgen.

Dat schrijft De Volkskrant op basis van het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij, dat pas aan het eind van de maand bekend wordt gemaakt. 

Protesterende studenten

De partij, ooit bedenker van het leenstel, wil nu dat de basisbeurs terugkeert voor studenten. De PvdA bedacht het leenstel ooit omdat 'de slager niet moet meebetalen aan de studie van de advocaat'. In de praktijk bleek het stelsel minder populair. Studenten protesteerden voortdurend tegen het leenstelsel.

Studentenvakbond
Lees ook:
Studentenvakbond verwacht snel einde leenstelsel na draai PvdA

"Het is een verademing dat we eindelijk langzaam wegnavigeren van het waanbeeld dat studeren een investering is waar mensen zelf voor moeten opdraaien, terwijl de hele maatschappij erbij gebaat is", vertelde de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, Alex Tess Rutten, daar vorig jaar over.

Maaike
Lees ook:
Maaike lost haar torenhoge studieschuld in 2 jaar af: 'Ik biecht al mijn fouten op'

Investeringen blijven

De PvdA heeft nu helder hoe er een einde moet komen aan het leenstelsel. De partij wil dat de basisbeurs terugkeert, maar ook de beloofde investeringen in het hoger onderwijs moeten blijven bestaan. Ook moet de ruimere aanvullende beurs blijven bestaan.

De aanpassingen gaan miljarden kosten. De partij wil die betalen door 'een progressiever belastingstelsel, met een toptarief van 60 procent voor de hoogste inkomens' in te voeren.

Dit is de donkere kant van het leenstelsel

03:20