Ga naar de inhoud
Openhartig gesprek

Famke Louise opnieuw bij Jinek: 'Ik ben mentaal kapotgemaakt'

Famke Louise gisteravond in de uitzending bij Jinek. Beeld © RTL

Twee weken nadat Famke Louise bij Eva Jinek vertelde over #ikdoenietmeermee, zit ze er opnieuw aan tafel. Openhartig vertelt ze over de nasleep van haar televisieoptreden en over de 'bakken kritiek' die ze over zich heen kreeg. "Ik heb geprobeerd zo min mogelijk te lezen, maar je leest het toch."

Toen Famke Louise twee weken geleden bij Eva Jinek vertelde niet meer mee te doen aan de coronamaatregelen, kreeg ze het hele land over zich heen. Ze bood daar haar excuses al voor aan en sprak af met ic-arts Diederik Gommers, die haar uitleg gaf over het virus. Vanavond zaten de twee opnieuw samen bij Eva Jinek aan tafel.

Bekijk het fragment hier:

05:18

"Ik ben anders gaan denken", geeft Famke Louise toe. "Sowieso denk ik dat we een andere hashtag hadden moeten kiezen: #Reddemaatschappij, ofzo", vertelt de zangeres. Of ze dan net zoveel aandacht had gekregen als met #Ikdoenietmeermee weet ze niet, maar ze begrijpt nu dat het coronavirus een 'heel gevoelig onderwerp' is.

Enorm geschrokken

Ze is enorm geschrokken van de 'bakken kritiek' die ze over zich heen heeft gekregen. "Daar heb ik geen woorden voor", zegt ze. "Ik ben mentaal wel echt kapotgemaakt. Ik heb geprobeerd zo min mogelijk te lezen, maar je leest het toch."

In de uitzending van twee weken geleden 'kon ze zichzelf niet goed verwoorden', zegt ze nu. "Ik zat er met de beste intenties maar ik was gewoon gestrest. Live op televisie, met een miljoen kijkers ofzo."

Famke
Lees ook:
Famke Louise na bezoek ic-arts Gommers: 'Hij was gewoon heel lief'

Sinds Famke Louise bij ic-arts Diederik Gommers langs is geweest, begrijpt ze veel meer van het coronavirus. "In het ziekenhuis hebben we gepraat over wat het virus is en wat het met je lichaam doet." Ze richt zich tot Gommers: "Daar wil ik je voor bedanken, dat je de tijd hebt genomen om alles aan me uit te leggen."

Andere leefwereld

Gommers zegt dat hij zelf ook iets is opgestoken van de gesprekken met Famke Louise. "Toen ik twintig was dacht ik niet aan mijn pensioen, aan dat mensen ziek worden. Dat is dan niet je leefwereld".

Daarom vindt hij dat artsen meer uitleg moeten geven en begrip moeten tonen voor de problematiek. "De boodschap in de kracht", voegt hij toe. "Dat moeten we oppakken, daarom zitten we hier. 50-plussers bepalen het beleid, maar luisteren we wel goed?"

Famke
Lees ook:
Famke Louise biedt excuses aan voor #ikdoenietmeermee: 'Gun mij ruimte om te groeien'

Gommers en Famke Louise zijn een campagne gestart, hebben een Instagram-account voor de arts aangemaakt en promoten samen mondkapjes. Als die in Nederland verplicht worden gaat Famke Louise haar eigen mondkapjes uitbrengen. De opbrengst zal dan naar het goede doel gaan. Ze wil graag gezinnen ondersteunen die hun baan door de coronacrisis zijn kwijtgeraakt.

Coole mondkapjes

"Ik vond mondkapjes altijd al cool", zegt de rapper. "Ik droeg er al een in mijn eerste videoclip".

Op Twitter wordt verheugd gereageerd op het optreden van Famke Louise. Kijkers prijzen het wederzijdse respect van de twee. "Diederik Gommers en Famke Louise zijn een prachtig voorbeeld van wat er kan gebeuren als je oprecht naar elkaar gaat luisteren", schrijft iemand: