Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Mondkapjesadvies gaat meerderheid niet ver genoeg: 71 procent wil plicht

Beeld © Robin Utrecht

Het huidige 'dringende advies' om een mondkapje te dragen in openbare ruimten, gaat 71 procent van de Nederlanders niet ver genoeg. Zij willen dat er een mondkapjesplicht komt. Vier op de tien vinden dat die plicht ook op straat moet gaan gelden.

Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws en Jinek onder zo'n 1000 Nederlanders.

Geen boete 

Premier Rutte riep vorige week iedereen op om een mondkapje te dragen op alle plekken 'waar je de hemel niet kan zien'. Daarmee bedoelde hij alle publieke binnenruimten, zoals horeca, musea, winkels en bibliotheken. Maar het is wel een dringend advies, geen plicht. Wie geen mondkapje draagt in die ruimten, kan geen boete krijgen. Dat komt omdat er in de Tweede Kamer geen meerderheid is voor een mondkapjesplicht.

Maar wat het grootste deel van de Nederlanders van 18 jaar en ouder betreft, komt die plicht er dus wel. Daarbij maakt leeftijd weinig verschil: in de groep 18 tot 34-jarigen is 67 procent voor een mondkapjesplicht, onder de 65-plussers 81 procent. Ook het verschil tussen mannen en vrouwen is niet groot: 72 respectievelijk 70 procent.

Mondkapje
Lees ook:
Mondkapje af, mondkapje op: hoe het kabinet niet meer om landelijk advies heen kon

Minst duidelijke regel

De mondkapjesregel is ook de minst duidelijke, vinden de ondervraagden. 79 procent vindt die regel niet duidelijk. Met hoeveel mensen je waar bij elkaar mag zijn, is voor 51 procent onduidelijk.

De anderhalvemetermaatregel (12 procent vindt die onduidelijk) en de regels rond hygiëne (10 procent) worden een stuk beter begrepen, net als de regel rond het thuisblijven bij klachten (29 procent). Al zegt 42 procent zich niet te houden aan de anderhalvemeterregel en 38 procent niet aan de regels rond het gebruik van mondkapjes.

Andere regels voor jongeren

Het grootste deel van de ondervraagden wil niet dat er andere coronaregels komen voor jongeren dan voor ouderen, slechts 37 procent is daar voor. Het verschil tussen de jongste leeftijdsgroep (18 tot 34 jaar) en ouderen is daarbij klein: 41 procent van de jongste groep wil andere regels voor jongeren, en 38 procent van de 65-plussers.

Toch
Lees ook:
Toch mondkapjes of afstandsregels op middelbare scholen? 'Sluiten willen we niet'

De laatste vragen die werden gesteld, gaan over een coronavaccin. 66 procent zegt zich te laten inenten als er een vaccin is, daarbij is het verschil tussen de leeftijdsgroepen wel groot: onder de jongste groep ondervraagden beantwoordt 53 procent deze vraag met ja, dat loopt op naar 62 procent van de 35- tot 49-jarigen, 71 procent van de 50- tot 65-jarigen en 79 procent van de 65-plussers. Een coronavaccin verplichten vindt minder dan de helft een goed idee: 44 procent.

Mondkapje in de supers? 'Ik vind het geen enkel probleem'

00:53