Rechtszaak Jos B.

OM deelt foto: onmogelijk dat Jos B. lichaam Nicky Verstappen zag

05 oktober 2020 18:28 Aangepast: 05 oktober 2020 18:57
Nicky Verstappen

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens de rechtszaak vandaag een nieuwe foto getoond van de plek waar Nicky Verstappen werd gevonden. De foto moet de verklaring van Jos B., dat hij Nicky zag liggen, in twijfel trekken.

Jos B. zei vorige week in een videoboodschap dat Nicky Verstappen al overleden was toen hij hem op de Brunssummerheide vond. "Aan de bosrand ben ik gestopt voor een kleine boodschap. Mijn aandacht werd getrokken door iets in de verte. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik ernaartoe gegaan. Om te kijken wat het wel zou kunnen zijn. Toen ik dichterbij kwam, zag ik iets liggen, een persoon. Ik ben zo snel mogelijk als ik kon over het hek geklommen. Het was een kind."

De plek waar Nicky Verstappen lag. De plek waar Nicky Verstappen lag.

Rode pyjamabroek

De foto die door het Openbaar Ministerie aan het strafdossier werd toegevoegd, is op 11 augustus 1998 's avonds gemaakt, kort nadat Nicky was gevonden. De jongen lag ongeveer vier meter achter de afrastering. Als je inzoomt, zie je iets roods tussen de dennenbomen. Dat is de rode pyjamabroek van Nicky.

Als je inzoomt op de foto van de vindplaats van Nicky, dan zie je iets roods. Dat is de pyjamabroek van de jongen. Als je inzoomt op de foto van de vindplaats van Nicky, dan zie je iets roods. Dat is de pyjamabroek van de jongen.

Het Openbaar Ministerie wil met de foto duidelijk maken dat het onmogelijk is dat het 'iets' dat Jos B. gezien zegt te hebben, Nicky Verstappen was. Om diezelfde reden werden ook een tweede foto en een korte video getoond. Daarin zijn twee rechercheurs te zien bij een afzettingslint, op de plek waar Nicky werd gevonden.

Het shot is in 1998 gemaakt, vermoedelijk door de regionale omroep TV8. Het camerateam stond destijds op ongeveer dezelfde plek als waar Jos B. zou hebben gestaan.. De plek dus waar zijn aandacht door 'iets' werd getrokken.

Een shot van de video die is gemaakt vanaf de plek waar Jos B. zegt te hebben gestaan toen hij 'iets' zag. Een shot van de video die is gemaakt vanaf de plek waar Jos B. zegt te hebben gestaan toen hij 'iets' zag.

Geen waarneming mogelijk

Officier van justitie Dave Mattheijs zei in de rechtbank: "Wat opvalt bij dit filmpje is, zo constateren wij, dat je in ieder geval geen waarneming kunt doen op wat er op de grond ligt in het kerstbomenperceel. Vanuit die positie." 

Verslaggever Jeroen Wetzels, die de zaak voor RTL Nieuws volgt, zegt over de beelden die vandaag werden getoond: "Het Openbaar Ministerie probeert duidelijk te maken dat de verklaring van Jos B. niet kan kloppen. Volgens het OM kan Jos B. Nicky niet hebben zien liggen. Nicky lag op de grond en over een afstand van 70 meter zou dat onmogelijk zijn waar te nemen." 

Iets anders gezien?

"Punt is alleen: Jos B. heeft niet gezegd dat hij Nicky heeft zien liggen. Hij heeft 'iets' gezien. Dat zou dus ook heel iets anders geweest kunnen zijn: een dier of een mens of een lichtweerkaatsing."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onduidelijkheid over misbruik Nicky Verstappen

Op welke manier hij 'iets' waarnam, wil B. niet zeggen. Mattheijs vroeg aan B. of hij iets had gehoord, geroken, gevoeld of gezien. Op alle vier de vragen antwoordde B.: "Ik maak gebruik van mijn zwijgrecht."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore