Ga naar de inhoud
'Strikte orders'

Vlucht 'We Gaan Ze Halen' geweigerd op Lesbos, nu in Athene

Voorzitter van de actiegroep 'We Gaan ze Halen', Rikko Voorberg, bij Rotterdam The Hague Airport. Beeld © ANP

Het door Nederlandse vrijwilligers geregelde vliegtuig dat rond dit tijdstip zou landen op het Griekse eiland Lesbos om daar vluchtelingen 'op te halen', is noodgedwongen geland op Athene.

De piloot van het toestel zou een half uur voor de landing strikte orders hebben gekregen van de verkeerstoren om te landen op het vliegveld van de Griekse hoofdstad, meldt de organisatie 'We Gaan Ze Halen' op Facebook.

'Middenin de lucht'

"De enige informatie die wordt verstrekt is dat het zou gaan om veiligheidsredenen. De toestemming om te landen op Mytilini Airport, die was verleend voor vertrek, is middenin de lucht ingetrokken. Het team van We Gaan Ze Halen heeft verklaard het vliegtuig niet te verlaten voordat ze op Mytilini Airport zijn aangekomen."

Actiegroep met leeg vliegtuig naar Moria

01:44
"'Hopelijk komen we met 189 vluchtelingen mee terug."

De bedoeling was dat de Boeing 737 twee dagen op het vliegveld van Lesbos zou staan, op een steenworp afstand van het grootste vluchtelingenkamp van Europa, in Moria. 

50.000 euro

Daar brak een maand geleden een grote brand uit. De gevolgen voor de vluchtelingen waren dramatisch. Na lang aandringen van oppositie in de Tweede Kamer besloot de Nederlandse regering honderd vluchtelingen uit het kamp op te nemen, maar het aantal van honderd wel af te trekken van het aantal vluchtelingen dat Nederland komend jaar had beloofd op te nemen.

Voor veel mensen was dat een erg karige toezegging, waarna de actiegroep 'We gaan ze halen' een crowdfundingsactie startte om een vliegtuig te charteren om de vluchtelingen dan maar zelf op te halen. In anderhalve week hadden ze de benodigde 50.000 euro binnen die de vlucht kost. 

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse Anne (27) werkt in kamp Moria: 'Hard huilen helpt me'

Vooral symbolisch

De actie moet vooral gezien worden als een symbolische daad, vertelt politiek verslaggever Floor Bremer. "Je kunt niet zomaar vluchtelingen in een vliegtuig zetten en die door Europa heen vliegen. Daar zijn allerlei internationale afspraken over. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol heeft zaterdag al laten weten dat ze hier niet aan mee zal werken. Dus hoogstwaarschijnlijk komt het vliegtuig leeg weer terug."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update