Corona-update, stel je vraag

Ik wacht op een testuitslag, maar ben klachtenvrij: wat zijn de regels?

05 oktober 2020 14:48

De vragen over het wel of niet thuisblijven bij verkoudheid blijven binnenstromen bij RTL Nieuws. Zo zijn er lezers die nog wachten op een uitslag van een coronatest, maar al 24 uur klachtenvrij zijn. Mogen ze weer naar de sportschool of de supermarkt?

Dat vragen onder andere Kristel en Sabien zich af, nu in deze herfstperiode veel mensen een verkoudheidje oplopen. Denk aan een loopneus, een hoestje of keelpijn. Dan is het zaak om je toch te laten testen, omdat dit ook symptomen zijn die passen bij Covid-19.

Maar dan: het komt vanwege de drukte bij de teststraten en de laboratoria nog wel eens voor dat je moet wachten voordat je getest wordt. En vervolgens kan het weer een tijdje duren voordat je de uitslag hebt. In sommige gevallen ben je vier tot vijf dagen verder. En wellicht zijn je klachten dan allang voorbij en wil je wel weer naar buiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ik ben verkouden, maar negatief getest: moet ik nog steeds thuisblijven?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is helder: blijf thuis tot de uitslag bekend is. "Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Laat anderen boodschappen doen of laat ze bezorgen, zorg dat een ander de hond uitlaat", zo valt er te lezen op de website.

Woordvoerder Coen Berends van het RIVM kan zich goed voorstellen dat het vervelend is als het je overkomt. "Ik snap het probleem wel, in sommige regio's moet je nu eenmaal langer wachten op een uitslag dan eigenlijk de bedoeling is. Maar toch is de regel dat je thuis blijft totdat je testuitslag bekend is. Hoe verleidelijk het ook is."

Mondkapje

Zeker nu, in deze periode waar de besmettingen zo oplopen, is het extra belangrijk om je aan de regels te houden. Berends: "We weten nog steeds niet alles over het virus. Maar ook al ben je inmiddels vrij van klachten die je hebt gehad, dan valt niet uit te sluiten dat je het virus verspreidt. Het kan ondanks milde klachten toch nog steeds zo zijn dat je het coronavirus hebt opgelopen en dat je besmettelijk bent. Dus wacht de testuitslag gewoon af."

Maar kun je dan toch niet met een mondkapje op naar de supermarkt, om te voorkomen dat je anderen besmet? Het antwoord daarop is: nee. Het RIVM is steeds voorzichtig geweest met het aanbevelen van mondkapjes, omdat enerzijds er geen sluitend bewijs zou dat ze effectief zijn en anderzijds tot schijnveiligheid zouden leiden: wie een mondkapje draagt zou zich wel eens minder goed aan andere regels kunnen houden.

Mocht je dus toch boodschappen nodig hebben terwijl je wacht op een testuitslag, regel dan dat iemand anders het voor je doet. Huisgenoten zonder klachten en die niet wachten op een test, mogen wel de straat op. Voor hen gelden de basisregels die voor iedereen in Nederland gelden. 

Na de uitslag

Als je testuitslag negatief is, dan had je op het moment van de test geen infectie met het coronavirus. Je mag dan weer doen wat je normaal ook zou doen, bijvoorbeeld naar de winkel, werken of naar school.

Er zijn een paar uitzonderingen: je mag niet naar buiten als je in huis woont of nauw contact hebt gehad met iemand die corona heeft. Of als je net teruggekomen bent uit een land met een oranje of rood reisadvies, of als een huisgenoot klachten heeft met koorts en/of benauwdheid. In dat geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode van 10 dagen thuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

9 stellingen voorgelegd: afwachten, testen of quarantaine

Krijg je nieuwe klachten die kunnen passen bij infectie met het nieuwe coronavirus, of zijn je klachten verergerd nadat je getest bent? Blijf dan thuis en bel opnieuw naar het landelijke afsprakennummer coronatest via 0800- 1202.

En wat te doen als je positief getest bent, maar geen klachten hebt? "Als je na 72 uur nog steeds klachtenvrij bent, mag je uit isolatie", zegt het RIVM. "Die 72 uur zijn om af te wachten of je wel klachten gaat ontwikkelen. Als je corona hebt en wél klachten ervaart, dan moet je minimaal 7 dagen in isolatie, tot je minstens 24 uur geen klachten meer hebt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore