Effect coronacrisis

Exporterende bedrijven zijn minder optimistisch geworden

05 oktober 2020 11:58 Aangepast: 06 oktober 2020 08:33
Minder ondernemers zijn positief dan een paar maanden geleden. Beeld © Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Nederlandse bedrijven die producten of diensten aan het buitenland verkopen zijn in vergelijking met een maand eerder minder optimistisch over herstel na de dip van het voorjaar die het gevolg was van de coronacrisis.

Dat blijkt uit de Corona Monitor van ondernemersorganisatie Evofenedex over de maand september.

Vorige maand zei 58 procent van de bedrijven een negatieve invloed te merken van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende coronacrisis. In augustus gold dat nog voor 56 procent van de bedrijven.

Er waren daarentegen minder bedrijven die zeiden een positieve invloed van het coronavirus te merken: 12 procent, tegen 13 procent in augustus. Sinds april waren ondernemers juist steeds wat optimistischer geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer ondernemers verwachten coronacrisis te overleven

'Effect duurt langer'

Bedrijven denken verder dat de invloed van de coronacrisis langer zal duren dan waar eerder vanuit werd gegaan. In augustus dacht namelijk nog 43 procent dat de invloed nog tot uiterlijk dit jaar te voelen zou zijn en 40 procent meende dat het tot in volgend jaar zou duren.

Een maand later denkt nog maar 22 procent dat de impact van de coronacrisis na dit jaar voorbij zal zijn, terwijl 60 procent er vanuit gaat dat de coronacrisis ook volgend jaar nog gemerkt zal worden.

Daarbij verwacht nu 7 procent van de ondernemers dat dit tot na 2021 zal duren, dat was 3 procent.  

'Zakenreizen essentieel'

Directeur Bart Jan Koopman zegt zich zorgen te maken, vooral als straks de steun voor bedrijven ophoudt verwacht hij een naijleffect.

Hij pleit ervoor dat zakenreizen als 'essentieel' worden bestempeld. Bedrijven hebben grote behoefte om hun zakenpartners in het buitenland weer te bezoeken, of om juist nieuwe contacten te leggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore