Vooral via Facebook en Instagram

Ruim helft van meisjes krijgt te maken met online-intimidatie

05 oktober 2020 08:04 Aangepast: 05 oktober 2020 12:21
Beeld © ANP

Van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting: van alle meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar krijgt ruim de helft (58 procent) te maken met dit soort vormen van intimidatie, voornamelijk via Facebook en Instagram.

Dat meldt Plan International na grootschalig internationaal onderzoek. Het gaat onder andere om seksuele intimidatie en dreiging met seksueel geweld.

Daardoor durven meisjes zich minder uit te spreken, loopt hun zelfvertrouwen schade op en houdt 20 procent van hen er problemen op school aan over, schrijft Plan International in een rapport naar aanleiding van de Internationale Wereldmeisjesdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom vrouwen ongevraagd dickpics krijgen (en mannen ermee wegkomen)

Duizend vrouwen in Nederland

Plan International sprak ruim 14.000 meisjes en jonge vrouwen uit 31 landen voor het onderzoek, waaronder duizend uit Nederland. Wereldwijd geeft veertig procent aan dat online-intimidatie hen mentale en emotionele stress bezorgt. Een kwart voelt zich onveilig door de intimidatie, stelt Plan International.

De meisjes zijn volgens de organisatie doelwit van intimidatie vanwege hun geslacht en leeftijd. Iets minder dan de helft zegt dat zij geïntimideerd worden omdat zij hun standpunten delen. De aanvallen nemen toe als meisjes zich online uitspreken over feminisme, vrouwenrechten of politieke kwesties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sher (26) maakt illustraties van dickpics en stuurt ze naar de afzenders

Facebook en Instagram

De meeste intimiderende opmerkingen krijgen meisjes te verduren op Facebook (39 procent) en Instagram (23 procent).

In ruim de helft van de gevallen betreft het kwetsende, beledigende opmerkingen en bij 37 procent gaat het om seksuele intimidatie. 39 procent van de intimidaties gingen over dreiging met seksueel geweld zoals verkrachting.

Opsporen

De organisatie roept socialemediabedrijven op gegevens over online-intimidatie te verzamelen. Ook zouden dergelijke platformen effectieve mogelijkheden moeten bieden om 'gendergerelateerd' geweld op te kunnen sporen en de daders ter verantwoording te kunnen roepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gamedienst Twitch wil strenger optreden tegen seksuele intimidatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore