Ga naar de inhoud
Groot onderzoek

Eén op tien coronapatiënten in ziekenhuis krijgt hartproblemen

Ter illustratie. Beeld © ANP

Bij zeker één op de tien coronapatiënten die in het ziekenhuis is opgenomen, treden hartproblemen op. Het kan gaan om hartritmestoornissen, maar ook om volledig hartfalen of een hartstilstand. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder Nederlandse patiënten.

Bijna 12 procent van de coronapatiënten in het ziekenhuis, krijgt complicaties aan het hart. Dat blijkt uit een onderzoek onder 3011 coronapatiënten, die bijna allemaal in Nederlandse ziekenhuis lagen. Het is wereldwijd het grootste onderzoek naar hartcomplicaties bij coronapatiënten.

'Verontrustend'

"Het is verontrustend dat corona gepaard kan gaan met problemen in het hart- en vaatstelsel’', zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting. Die stichting ondersteunde de studie. Italianer noemt het belangrijk dat er snel meer kennis komt, bijvoorbeeld over welke patiënt meer kans loopt ernstige gevolgen te ondervinden van het coronavirus.

Gesloopt
Lees ook:
Gesloopt door corona, deze mensen hebben al maanden zware klachten

Bijna een derde van de patiënten had voor de opname in het ziekenhuis al een hart- of vaatziekte. Ruim 60 procent van de patiënten in de studie was man, en de gemiddelde leeftijd was 67 jaar.

Boezemfibrilleren

Bij coronapatiënten in het ziekenhuis is boezemfibrilleren de meest voorkomende complicaties aan het hart. Dat gebeurde bij 142 patiënten (4,7 procent). Ernstige hartcomplicaties komen minder vaak voor.

Waarom
Lees ook:
Waarom hebben patiënten na corona nog zoveel lichamelijke klachten?

Hartfalen werd bij 55 patiënten vastgesteld, een hartinfarct bij 15 patiënten, hartritmestoornissen die tot een hartstilstand kunnen leiden bij 14 mensen en ontstekingen aan het hart bij 8 patiënten. Bijna 200 patiënten (6,6 procent) kregen een longembolie. Dat laatste gebeurt vaker bij ernstig zieke patiënten op de intensive care.

Overlijdens

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis overleden 595 patiënten, van wie 16 door problemen aan het hart. Zij verbleven gemiddeld 7 dagen in het ziekenhuis. Diegenen die op de intensive care terechtkwamen, lagen daar gemiddeld 13 dagen. Vervolgonderzoek moet ook nog uitwijzen hoeveel patiënten complicaties krijgen en houden op de lange termijn, ook na een opname in het ziekenhuis.

Zes weken na corona: 'Risico dat longschade schade blijvend is'

02:41