Onterechte verblijfsvergunning

'Honderden Oegandezen logen over geaardheid voor asielaanvraag'

05 oktober 2020 01:20 Aangepast: 05 oktober 2020 01:24
Ter illustratie: homovlaggen in Nederland. Beeld © ANP

Honderden asielzoekers uit Oeganda zouden onterecht een verblijfsvergunning hebben gekregen. Zij logen over hun geaardheid en wisten zo medewerkers van de IND om de tuin te leiden. Het intrekken van die verblijfsvergunningen lijkt niet meer mogelijk.

Dat schrijft NRC. De krant heeft interne stukken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ingezien. 

Levenslange gevangenisstraf

Het zou gaan om verblijfsvergunningen die tussen 2014 en 2017 zijn afgegeven aan asielzoekers uit Oeganda. In 2014 werd strenge wetgeving in het Afrikaanse land geïntroduceerd: twee mannen van hetzelfde geslacht die seks hebben kunnen sindsdien een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oeganda wil doodstraf voor homoseksuelen

Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven besloot vervolgens om de asielprocedure voor Oegandezen in Nederland eenvoudiger te maken. Daar hebben mensensmokkelaars handig gebruik van gemaakt, blijkt nu. Uit meerdere anonieme brieven blijkt dat zij cursussen organiseerden waarin Oegandezen werden getraind om zich als homoseksueel voor te doen.

Zelfde verhaallijn

Ruim tweehonderd asielaanvragen zijn door de IND onder de loep genomen. De verhalen die de asielzoekers vertelden vertoonden veel overeenkomsten, zowel qua gebeurtenissen als qua verhaallijn. "Er is een beeld ontstaan van georganiseerde netwerken die fraude en misbruik van de visum en IND procedures faciliteren”, schrijft de immigratiedienst in de documenten die NRC heeft ingezien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Chaos en onzorgvuldigheid' bij afhandeling asielprocedures

De verblijfsvergunningen intrekken zal lastig worden. De IND moet aan kunnen tonen dat het verhaal verzonnen is, het is niet om de asielzoeker om te bewijzen dat hij wél de waarheid sprak. De IND zegt tegen NRC niet te willen reageren omdat het onderzoek naar de fraude nog gaande is.

Ervaren medewerkers

Sinds 2018 behandelen ervaren medewerkers van de IND de asielaanvragen van Oegandezen die zeggen homoseksueel te zijn. Zij zijn extra alert op fraude en het aantal verblijfsvergunningen is sindsdien dan ook flink afgenomen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore