Geweldsmisdrijf of verkrachting

VVD en CDA: Privacy slachtoffers moet beter beschermd worden

04 oktober 2020 18:12 Aangepast: 04 oktober 2020 18:14
Shanti werd in de supermarkt in haar gezicht gestoken. Beeld © RTL Nieuws

Stel: je bent slachtoffer van een geweldsmisdrijf of verkrachting en al je persoonlijke gegevens en je adres komen in het strafdossier dat de dader kan inzien. Het klinkt absurd, maar toch gebeurt het nog steeds met grote regelmaat. Daar willen de VVD en het CDA verandering in brengen.

De partijen willen dat het Openbaar Ministerie wettelijk verantwoordelijkheid gaat nemen voor het beschermen van de privacy van slachtoffers.

Gestoken in de supermarkt

Hoe belangrijk deze wet kan zijn, weet ook Shanti. Twee jaar geleden werd zij tijdens een bezoekje aan de supermarkt plotseling slachtoffer van geweld.

"Toen ik bij de appels aankwam, werd ik plotseling van achteren vastgegrepen. Ik draaide me om, om te kijken wie dat was en toen werd ik direct in mijn gezicht gestoken", zegt Shanti. "Ik had niet direct door wat er gebeurde. Ik voelde ook niks." Twee jaar geleden spraken wij haar over wat ze had meegemaakt.

Shanti deed aangifte bij de politie en liet daar al haar persoonlijke gegevens – zoals haar adres- achter. "Ik ging er persoonlijk vanuit dat het vrij logisch is dat ik niet wil dat mijn gegevens zo bij de dader terecht kwamen."

Maar zo logisch is dat dus niet. De gegevens van Shanti zijn naar de advocaat van de dader gegaan. De dader zelf mag deze papieren ook inzien als hij daar om vraagt. Doordat Shanti's advocaat haar had gewaarschuwd,  kon ze op tijd ingrijpen. Maar in veel gevallen gaat het wél mis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffers in strafzaken beter beschermd

En daar willen de VVD en het CDA verandering in brengen. "Iedere keer dat de gegevens van een slachtoffer onnodig bij een dader terecht komen, is één keer teveel”, zegt Jeroen van Wijngaarden van de VVD. "Je wilt niet dat de dader van verkrachting of geweldsmisdrijf het woonadres van een slachtoffer kan achterhalen."

Officieren van Justitie die slordig omgaan met de privacy van slachtoffers moeten daar consequenties van voelen, vinden de partijen. Morgen wordt de bescherming van privacy van slachtoffers besproken in de Tweede Kamer met minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore