Kerkbezoek

Weinig begrip in Kamer voor kerkdienst Staphorst: 'Onverantwoord' en 'jammer'

04 oktober 2020 16:44 Aangepast: 04 oktober 2020 22:33
Mensen in Staphorst gaan naar de kerk. Beeld © ANP

In de Tweede Kamer is weinig begrip voor de grote kerkdiensten die vandaag in de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst zijn gehouden. In de kerk werden drie diensten gehouden, elk met 600 aanwezigen, waarbij gezongen werd en geen mondkapjes werden gedragen.

Ondertussen zijn er relatief veel nieuwe coronabesmettingen in Staphorst in verhouding tot het aantal inwoners, meldt De Stentor

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat de kerk "niet het goede voorbeeld geeft, zoals andere kerken dat wel doen." Hij merkt op dat veel kerken wel verantwoordelijk optreden in de coronacrisis. "Ze zijn ook geen haarden van besmetting, gelukkig."

Niet het goede voorbeeld

Ook CDA-Kamerlid Chris van Dam stelt dat bijna alle gebedshuizen in Nederland zich verstandig gedragen "door zeer terughoudend om te gaan met vieringen en diensten." Het is jammer dat dit kerkgenootschap niet dat voorbeeld geeft. Ook met de nodige beperkingen kan in deze moeilijke tijden recht gedaan worden aan het grondrecht van godsdienstvrijheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede om kerkdienst met 600 mensen: 'Niet uit te leggen'

D66-voorman Rob Jetten noemt het besluit om de diensten te houden onbegrijpelijk. "Laat minister Grapperhaus - verantwoordelijk voor kerkdiensten - zo snel mogelijk in Staphorst een indringend gesprek voeren", zegt Jetten. 

Volgens minister Ferd Grapperhaus houden veel kerken goed rekening met de situatie. "Maar enkele kerken zijn nog niet overgegaan tot het herijken van wat nu wenselijk is qua openstelling", zegt de bewindsman. Hij spreekt maandag weer met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken over de coronamaatregelen. "De vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar we moeten het samen doen."

Reactie burgemeester Staphorst op kerkdiensten: 'Mag volgens de regels'

Burgemeester Gerrit Jan Kok reageert op de verontwaardiging.

Lodewijk Asscher van de PvdA vindt het handelen van de kerk "echt onverantwoord, terwijl van andere Nederlanders gevraagd wordt om niet langs de lijn bij de voetbalwedstrijd van hun kinderen te gaan staan."

Hij vindt dat er überhaupt geen uitzondering op de coronaregels moet worden gemaakt voor religieuze bijeenkomsten. "Als bioscopen, theaters, sportclubs en horeca een bijdrage wordt gevraagd in de bestrijding van het virus, moeten geloofsgemeenschappen ook hun bijdrage leveren."

Duidelijke richtlijnen

Ook de koepelorganisatie GGD GHOR vindt dat er geen uitzondering moet worden gemaakt. "Overal zijn duidelijke richtlijnen, of het nu een kerkdienst of een sportveld of op de werkvloer. Het is heel makkelijk: Houd je aan de richtlijn", aldus een woordvoerster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een kerkdienst in een weiland, met honderden bezoekers: 'Verlangen was groot'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore