Ga naar de inhoud
Virus onderzocht

RIVM: tweede golf begon door vakantie vierende jongeren

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

De tweede coronagolf in Nederland is met name veroorzaakt door jongeren die in het zuiden van Europa vakantie hebben gevierd. Dat concludeert het RIVM na een eerste analyse van clusters met besmettingen.

Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, zegt tegen de NOS dat de piek 'plotseling' kwam. Hij vergelijkt de situatie met de eerste golf in maart.

De piek in het aantal besmettingen werd destijds veroorzaakt door mensen die uit skigebieden in Italië en Oostenrijk terugkwamen, en het vervolgens verspreidden tijdens carnaval.

Geloofwaardig

Van Dissel stelt dat nu het beeld naar voren komt dat jongeren het virus na hun vakantie in Zuid-Frankrijk of Spanje naar Nederland hebben gebracht. Hij wijst ook naar onderzoek van het Erasmus MC naar het genetische materiaal van het virus. Van Dissel noemt dit een 'duidelijke en geloofwaardige duiding van wat er nu gaande is'.

Ditmaal hebben veel jongeren na hun vakantie het virus verspreid via feesten en studentenhuizen. Via de jongeren kregen familieleden de ziekte ook. En uiteindelijk is het ook zo in verpleeghuizen terechtgekomen.

Op
Lees ook:
Op feestvakantie tijdens corona, is dat wel feest? 'Ik vind het hier supersaai'

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC staat achter deze conclusie, zegt ze tegen RTL Nieuws. Door het genetisch materiaal van het coronavirus te analyseren, valt er iets te zeggen over de herkomst. 

Kopieerfouten

Het coronavirus heeft een genetische code. Als het virus het lichaam binnenkomt, zoekt het een levende cel op. Binnen die cel maakt het kopieën van zichzelf. Daarna vernietigt het virus de cel en infecteert het andere cellen.

"We hebben vanaf het begin een deel van de virussen uit patiënten genetisch gekarakteriseerd", legt Koopmans uit. "Doordat virussen als ze zich vermenigvuldigen af en toe kopieerfouten maken, kun je na verloop van tijd verschillen zien, en dat er allerlei varianten zijn ontstaan, een soorten takken in een stamboom."

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

03:16
Het coronavirus is continu aan het veranderen.

Nieuwe takken

Deze informatie wordt in combinatie met de gegevens van de GGD gebruikt om te begrijpen wat er gebeurt, zegt Koopmans. "In juni zagen we in Rotterdam dat veel mensen geïnfecteerd waren met een bepaalde 'virustak' die ook echt Nederlands was. Die zagen we ook nog in juli en augustus, maar lijkt nu te verdwijnen. Daar zijn nieuwe takken voor in de plaats gekomen die lijken op virussen die in het buitenland gevonden zijn. Daarom denk ik dat die nieuw geïmporteerd zijn."

Gedrag
Lees ook:
Gedrag tijdens corona: 'Nederlander past zich aan voor naasten, Belg voor iedereen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore