Ga naar de inhoud
Iedere minuut telt

Hulpverleners willen kinderen op EHBO-les: 'Zij kunnen levens redden'

Ter illustratie: EHBO-les voor middelbare scholieren. Beeld © ANP

Als het aan hulpverleners ligt krijgen alle kinderen in Nederland binnenkort EHBO-les op school. De politie, brandweer, ambulance-, en traumahelikopterpersoneel, allemaal zijn ze het erover eens: "Kinderen kunnen hele goede en adequate hulpverleners zijn."

In een gezamenlijke oproep vragen de hulpverleners om EHBO-lessen op scholen verplicht te maken. Kinderen kunnen 'mensen in nood herkennen, hulp inschakelen, 112 bellen en levensreddende handelingen verrichten', stelt initiatiefnemer en arts op een traumahelikopter, Renske Colenbrander.

De campagne krijgt bijval van vrijwel alle hulpverlenende instanties in Nederland.  

Rode
Lees ook:
Rode Kruis en artsengroep willen EHBO op middelbare scholen

Het is niet voor het eerst dat er vraag is naar EHBO-lessen voor kinderen. Vorig jaar startte het Rode Kruis samen met de artsengroep Schok & Pomp al een petitie. Die werd door ruim 60.000 mensen ondertekend.

Noodsituatie

"Na een ongeval telt iedere minuut", vertelt Marieke van Schaik, de algemene directeur van het Rode Kruis. "Ook kinderen kunnen in een situatie terecht komen waarbij ze eerste hulp moeten verlenen."

Door lessen op basis- en middelbare scholen te organiseren wil het Rode Kruis kinderen 'zo goed mogelijk voorbereiden op noodsituaties'.

Dat kan niet alleen levens redden, het is ook goed voor de kinderen zelf. Het blijkt dat kinderen een ongeval als minder traumatisch ervaren als ze zelf kunnen bijdragen in plaats van machteloos aan de zijkant te staan.

'Nederland
Lees ook:
'Nederland beste land ter wereld om als kind op te groeien'

Politieagente Lieke Hester is een van de voorstanders van de campagne. "Ik zie tijdens mijn werk dat mensen niet weten wat ze moeten doen als ze voor nood komen te staan", vertelt Hester.

"Wij komen als politieagenten bij meldingen waar drie man staat te filmen, er twee volledig in paniek zijn, maar niemand wat doet. Door kinderen te leren hoe ze moeten handelen, betrek je ze bij het hulpverlenen. Dat is fijn voor henzelf, en uiteindelijk ook voor ons."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS