Ondanks coronamaatregelen

Deze zomer 34 kinderen ontvoerd, opvallend vaak door de moeder

02 oktober 2020 04:00 Aangepast: 31 mei 2021 07:50
Ter illustratie. Beeld © Getty Images

Deze zomer zijn 34 kinderen naar of vanuit het buitenland ontvoerd. Dat is het laagste aantal kindontvoeringen in de afgelopen vijf jaar. Toch is het opvallend dat ouders er ondanks alle coronamaatregelen in slagen om kinderen te ontvoeren.

De meeste landen waar kinderen vanuit Nederland naar worden ontvoerd zijn Polen, België, Turkije, Spanje en Duitsland. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centrum Internationale Kindontvoeringen.

Daling

Vorig jaar werden er 207 kinderen vanuit of naar Nederland ontvoerd. Dat zijn er minder dan voorgaande jaren. In 2018 werden nog 221 kinderen ontvoerd, in 2017 waren het er 288. Coskun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kindontvoeringen, is blij met die daling. Maar toch: "Elk ontvoerd kind is er één te veel.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM eist 9 jaar cel tegen vader voor ontvoeren peuter Insiya

Opvallend vaak was de moeder de ontvoerder: in 74 procent van de gevallen werd een kind door de moeder meegenomen. Zo'n ontvoering naar een ander land heeft voor kinderen vergaande gevolgen, schrijft het centrum. "Ze krijgen geen kans om afscheid te nemen van de andere ouder, school en vriendjes."

Ook de coronamaatregelen hebben kindontvoeringen niet weten te stoppen. In maart, april en mei van dit jaar, toen in diverse landen een lockdown gold en veel grenzen dicht waren, werden toch 17 kinderen meegenomen naar een ander land.

Reisbeperkingen

Volgens Çörüz speelden de maatregelen daarbij juist een cruciale rol. "Zo werden de reisbeperkingen misbruikt als argument om niet terug te kunnen keren vanuit het buitenland." Ook vertrokken sommige ouders zonder toestemming van de andere ouder naar het buitenland omdat het daar 'veiliger zou zijn'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal kindontvoeringen vorig jaar met bijna een kwart gedaald

Deze zomer werden 34 kinderen ontvoerd. "Ouders gebruikten de zomervakantie vaak als excuus om naar het buitenland te gaan, om vervolgens niet meer terug te keren", schrijft het centrum daarover.

Toestemmingsformulier

Dat het aantal kindontvoeringen is gedaald ten opzichte van eerdere jaren heeft volgens Çörüz meerdere redenen. "Zo is het toestemmingsformulier voor reizen met minderjarige kinderen bekender geworden en de bewustwording onder het publiek over de toestemming is vergroot."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore