Tijdens carnaval

Twee jaar cel voor ex-agenten die vrouw in dienstauto misbruikten

01 oktober 2020 19:47 Aangepast: 01 oktober 2020 19:48
Archieffoto.

Twee oud-agenten die een dronken vrouw seksueel hebben misbruikt in hun dienstauto, hebben in hoger beroep twee jaar cel gekregen. De agenten gaven de vrouw in 2012 een lift en hadden op een afgelegen plek in Wijhe seks met haar.

Het misbruik vond plaats tijdens een carnavalsnacht in 2012. Het duo had het beschonken slachtoffer in diensttijd opgepikt bij een discotheek om haar een lift te geven.

'Naar logeeradres gebracht'

Volgens Sander L. (47) en Bidjaykoemar D. (49) hebben ze de vrouw die nacht direct naar haar logeeradres in Raalte gebracht. Deze uitleg strookt volgens het hof niet met de gegevens van het volgsysteem in hun auto. Daaruit blijkt een rit van de discotheek naar Wijhe. Ook data van de telefoon van de vrouw wijzen op een rit naar het Overijsselse dorp.

Volgens de ex-agenten zijn het systeem en de data niet betrouwbaar. L. heeft verklaard in de bewuste nacht wel in Wijhe te zijn geweest. Hij wilde bij de IJssel zoeken naar het lichaam van een vermiste man. Het hof vindt dit niet aannemelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik had seks met twee agenten in de dienstauto'

Het aangetroffen sperma van D. op de jas van de vrouw past volgens het hof bij de verklaring van de vrouw. Volgens D. moet dat er via de achterbank op zijn gekomen. Hij had voor zijn dienst in de auto seks gehad met een collega, stelt D.

Rapport vervalst

Voor het hof staat ook vast dat L. en D. na hun dienst een politierapport hebben vervalst om alles te verhullen. De mannen hebben de politie in diskrediet gebracht en het vertrouwen en respect geschonden, vindt het hof.

Van verkrachting is volgens de rechter geen sprake. De vrouw heeft verklaard zich niet te hebben verzet. Weer nuchter deed ze de volgende dag aangifte.

Lagere straf

De straf valt een half jaar lager uit dan in eerste instantie. De rechtbank in Zwolle kwam in 2015 tot 2,5 jaar cel. Het Openbaar Ministerie eiste deze straf ook bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Het hof neemt in het oordeel mee dat het hoger beroep door aanvullende onderzoeken lang heeft geduurd. De agenten zijn in 2012 ontslagen door hun korps. Ook dat weegt het hof mee. Daarmee heeft het duo de consequenties ook gevoeld, vindt de rechter.

Agenten die seks hadden in dienstauto waarschijnlijk in beroep

Na hun veroordeling in 2015 werd al bekend dat de ex-agenten in beroep zouden gaan tegen de veroordeling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore