Zoek op

Aantal rokers blijft dalen, bekijk hier de cijfers in jouw gemeente

01 oktober 2020 16:55 Aangepast: 28 mei 2021 09:47
iStock/RTL Nieuws

Roken is uit de mode: we hebben steeds minder trek in de sigaret. In de afgelopen dertig jaar is het aantal rokende mannen en vrouwen flink gedaald. Maar in welke gemeente was de grootste daling zichtbaar? En waar steken mensen nog veelvuldig een sigaret op? Zoek op hoe jouw gemeente ervoor staat.

Vanaf vandaag zijn alle stations en perrons rookvrij. Deze maatregel staat niet op zichzelf, want op steeds meer openbare plekken - sportverenigingen, pleinen en gezondheidscentra - wordt roken verboden.

Prijs fors omhoog

Naast de toename van rookvrije plekken, zijn de afgelopen jaren vele andere maatregelen genomen. De prijs van een pakje shag of sigaretten is sinds juli 2000 meer dan drie keer zo duur geworden, blijkt uit cijfers van het CBS.

In het afgelopen jaar werd roken opnieuw flink duurder: de prijs ging met bijna 20 procent omhoog. Ook worden de pakjes steeds onaantrekkelijker gemaakt: neutrale verpakking, groenblauwe kleur, afschrikkende foto en waarschuwende tekst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sigaretten en shag voortaan in 'neutrale' groenbruine pakjes

Een doel van het strengere tabakbeleid is roken terugdringen, van 23 procent tot 5 procent van alle volwassenen in 2040. 

In de afgelopen dertig jaar blijft het aantal rokers in Nederland dalen. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Zowel onder mannen als vrouwen is een daling zichtbaar.

Aantal rokers in Nederland tussen 1990-2020:

Het percentage rokers is niet gelijk verdeeld over Nederland. Vooral in de grote steden, in Noord-Nederland en in Zuid-Limburg (mijnstreek) bevinden zich de meeste rokers. Het percentage rokers is het hoogst in de regio Amsterdam (25,4 procent). In de regio Gooi- en Vechtstreek wordt het minst gerookt (17,3 procent).

Hoeveel mensen roken in jouw regio?

Veel volwassenen zijn de laatste jaren gestopt. Maar van de jonge mensen (20-24 jaar) rookt volgens het Trimbos-instituut één op de drie. Slecht voor de gezondheid, maar goed voor de staatskas. Hieronder leggen we uit wat de kosten en baten zijn van roken.

Roken: slecht voor de gezondheid, goed voor de staatskas?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mutlu ging meer roken tijdens coronacrisis: 'Ik vond vrede in mijn sigaretje'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore